Chil Vera képe a Pixabay -en.

Magyar kutyafajták nevét viseli mostantól egy exobolygórendszer

Egy bolygó a Komondor nevet, míg egy csillag a Puli nevet kapta. A magyar kutyafajták mostantól a Vadászebek csillagképben is megtalálhatók.

A Magyar Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) közleménye szerint, a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) elfogadta a magyar csapat javaslatát az exobolygók elnevezésére kiírt pályázaton. Ennek eredményeként a jövőben a Vadászebek csillagképben található HAT-P-12 csillag és a HAT-P-12 b bolygó magyar kutyafajták nevét kapták. Mostantól Komondor és Puli néven vannak bejegyezve.

Közel száz ország pályázott

Az IAU 2022-ben immár harmadszor hirdette meg a pályázatot, amelyen a résztvevők javaslatokat tehettek exobolygók (azaz a Naprendszeren kívüli bolygók) és központi csillaguk elnevezésére. Ebben az évben összesen 20 exobolygórendszer kapott új nevet, melyre 91 ország 603 pályázata versengett, köztük Magyarország is. A NameExoWorlds 2022 verseny célja az volt, hogy 20 olyan exobolygórendszer kapjon elnevezést, melyeket a James Webb Űrteleszkóp (James Webb Space Telescope, JWST) fog elsőként vizsgálni a jövőben. Ezek a rendszerek jelenleg egy központi csillagból és egy felfedezett exobolygóból állnak. A csillag és a bolygó elnevezésének kritériumai között szerepelt az, hogy ha a rendszerhez későbbi években esetlegesen új bolygók kerülnek felfedezésre, akkor azok neve illeszkedjen az első felfedezett bolygóhoz és a csillag nevéhez.

A versenyen több mint 8800 résztvevő vett részt világszerte, beleértve hivatásos és amatőr csillagászokat, tanárokat és diákokat, tudománykommunikációs szakembereket és azokat, akik érdeklődnek a csillagászat iránt. Az IAU az elbírálás során támogatta a pályázók anyanyelvén kitalált neveket. A nemzetközi bizottság a 20 exobolygórendszer nevével kapcsolatos döntését az adott bolygók felfedezőivel történt egyeztetés után hozta meg.

Az exobolygók olyan Naprendszeren kívüli bolygók, amelyek idegen csillagok körül keringenek. Az exobolygók jellemzőinek feltérképezésével a csillagászok közelebb kerülhetnek a bolygókeletkezés folyamatának megértéséhez, illetve a Földön kívüli élet lehetőségének kutatásához.

Emlékezés és tisztelet

A magyar névjelölő bizottságban részt vettek a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) exobolygó kutatói, valamint a Svábhegyi Csillagvizsgáló bemutató csillagászai és amatőr csillagászok is. A pályázat célja az ómagyar pásztornemzet nomád életmódjának tiszteletére való emlékezés volt. Emléket állítani azoknak a kutyafajtáknak, amelyek a vadászatban, nyomkövetésben és a nyájőrzésben kiváló teljesítményt nyújtottak, és fontos részét képezték a korabeli kultúrának. A későbbi felfedezett exobolygók a többi magyar kutyafajta nevét is viselhetik majd a rendszerben.

A távcsőhálózat is magyar találmány

A magyar kutyafajtákról elnevezett exobolygó-rendszernek további magyar vonatkozása is van, mivel a bolygót a magyar származású Bakos Gáspár részvételével fejlesztett Magyar Automatikus Távcsőhálózat (Hungarian Automated Telescope Network, HAT-Net) exobolygókereső távcsőhálózat segítségével fedezték fel, amely a központi csillag körül kering. Az elfogadott nevek teljes listája ITT érhető el.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...