Kutya a vonaton – Új szabályozás lépett életbe a nyári szezon előtt

Vonaton utazni kényelmes és környezetbarát módja a közlekedésnek. Az elmúlt években pedig a MÁV is számos rugalmas szabályt vezetett be, amellyel egy vagy több kutyával utazók számára is elérhetővé vált a vonatozás. Először a gyorsvonatokon, majd az InterCityken is könnyebben utazhattunk. Így gyorsabban és jobb feltételek között váltak elérhetővé olyan úti célok, mint a Balaton vagy a hazai nagyvárosok. Nem kellett más, csak szájkosár és egy kutya jegy.

Május 15-étől azonban egyre többen vették észre, hogy bizonyos vonatokra nem lehet kutya jegyet venni. Az applikációban és az automatákon meg sem jelent a lehetőség. Mi is a pénztárban kaptuk a tájékoztatást, hogy az új szabályozás értelmében kutyát csak bokszban lehet felvinni a „magasabb rendű” vonatokra. Igaz, úgy ingyenes a szállítás. A személyvonatokon továbbra is maradtak a régi feltételek.

Sajnos, nem tudjuk, hogy miért változtatott a MÁV a kutyabarát irányon. Különösen egy olyan világban, ahol a környezetbarát közösségi közlekedést minél szélesebb kör számára kellene vonzó és elérhető lehetőségként kínálni.

Kutyásként tudjuk, hogy a bokszban szállítás csak bizonyos kutyák esetében kivitelezhető. Különösen úgy, hogy számos vonaton nem lehet úgy elhelyezni még egy kisebb bokszot sem, hogy ne zavarjon mást vagy ne legyen nagyon kényelmetlen. Egy nagyobb kutya vagy több kutya szállítása így szinte kivitelezhetetlen. Az is nehézség, hogy ha a vonatot nem autóval közelítjük meg, akkor mégis hova tegyük a bokszot mondjuk a BKV-n vagy séta közben? A mai világban sokan vagyunk, akik rendszeresen használják a vasúti közlekedést kutyával, és bízunk benne, hogy születik olyan alternatíva, amely lehetővé teszi, hogy ne csak Kajla, de a valódi kutyák is környezetbarát módon utazhassanak.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by Solmaz: https://www.pexels.com/photo/woman-with-a-dog-on-a-train-station-platform-5830084/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...