Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Vitaliy Zalishchyker on Unsplash

Több száz oktatási intézmény kapta meg az „állatbarát” címet

Kétszer annyi intézmény pályázott idén állatbarát minősítésre.

Az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Jogi, Elemző és Módszertani Központja és az „Állatvédelem gyerekeknek” FB oldal szerkesztőbizottsága harmadik alkalommal hirdette meg pályázatát oktatási intézmények számára az állatvédő és állatbarát címek elnyerésére. A pályázatot kibővített tartalommal és további kategóriákkal tették közzé. Az óvodák és általános iskolák mellett most már bölcsődék, középiskolák és gyermekotthonok is benevezhettek.

Megduplázódott a pályázók száma

Az előző évekhez képest jelentős növekedést tapasztaltak a pályázat népszerűségében, hiszen a pályázó intézmények száma megduplázódott. Április 30-ig összesen 361 egyéni pályázat érkezett, amelyek között 22 bölcsőde, 233 óvoda, 92 általános iskola, 8 középiskola, 5 gyermekotthon és 1 fejlesztő intézmény volt. Ez több mint kétszerese az előző évi pályázatok számának. Az általános iskolák száma 50-ről 92-re, az óvodák száma pedig 120-ról 233-ra emelkedett a tavalyi évhez képest. Az összes pályázó intézmény jogosult lesz az „állatbarát” cím használatára egy éven keresztül.

A pályázatra olyan oktatási és gyermekvédelmi intézményeket vártak, amelyek jelentős erőfeszítéseket tesznek az állatvédelem terén, és igyekeznek a felelős állattartást beépíteni a nevelésbe különféle kreatív és változatos programok révén.

A 2023-as pályázatban elnyerhető címek

„Év Állatvédő Bölcsődéje 2023”

„Év Állatvédő Óvodája 2023”

„Év Állatvédő Általános Iskolája 2023”

„Év Állatvédő Középiskolája 2023”

„Év Állatvédő Gyermekotthona 2023”

A beérkezett munkákat állatvédelmi szakemberekből és pedagógusokból álló zsűri értékelte. A pályázat nyertesei a hagyományoknak megfelelően az Állatorvostudományi Egyetemen megrendezett ünnepségen, június 21-én vehetik át a díjakat és okleveleket  Prof. Dr. Sótonyi Péter rektortól.

Minden kategóriában három helyezettet jutalmaznak, így összesen 15 intézményt neveznek ki nyertesként a júniusi díjátadón. Az oklevelek, tárgyi ajándékok és élménymeglepetések mellett az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központja idén is, az előző évhez hasonlóan, egy állatvédelmi képzést tart az összes állatbarát oktatási intézmény számára.

Vetter Szilvia, az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának vezetője, a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány kuratóriumának elnöke hangsúlyozta:

 „Állatvédelmi kutatóként és oktatóként abban hiszek, hogy az állatvédelem területén jelentkező nehézségek újratermelődésének megakadályozása érdekében a megelőzéssel, az ismeretterjesztéssel tehetünk a legtöbbet. Ezért fontos feladatunk az állatvédelmi oktatás, az állatokkal kapcsolatos ismeretek átadása a gyerekek számára.

Óriási eredménynek tartom, hogy évről évre több oktatási intézmény áll mellénk ebben a munkában. Meggyőződésem, hogy csak így együtt érhetünk el valódi, hosszú távra szóló eredményeket. Minden, ebben a munkában részt vállaló pedagógusnak köszönettel és hálával tartozunk. Ők azok, akik a legtöbbet tehetik a jövő társadalmának szemléletformálásáért. Nem szabad elfelejtenünk: a ma gyermeke a jövő állattartója, döntéshozója, jogalkalmazója!

Egy olyan állampolgár, aki helytálló ismeretekkel rendelkezik az állatok valós természetét illetően, és tudja, hogy az állatok – ahogy állatvédelmi törvényünk találóan fogalmaz – örülni, érezni, szenvedni képes élőlények, megtanul tisztelettel tekinteni az élet valamennyi megnyilvánulására. Állattartóként a jó gazda gondosságával jár el, nem tolerálja az állatok bántalmazását (amelyet csak egy lépés választ el az emberek elleni erőszaktól), valamint védi, óvja természeti értékeinket. Ez, és csak ez jelenthet hosszú távú megoldást, akár a fajgazdagság megőrzésére, akár a kóborállat-állomány csökkentésére, akár az illegális szaporítók elleni fellépésre gondolunk, és a sort hosszan folytathatnánk.”

Társadalmi hatás

Koska Hedvig, az „Állatvédelem gyerekeknek” főszerkesztője szerint az állatvédelmi oktatás integrálása a köznevelésbe rendkívül fontos lépés annak érdekében, hogy a gyermekek megtanulják az állatok iránti tiszteletet és felelősségvállalást. Ez nemcsak az állatok jólétére, hanem az egész társadalomra is pozitív hatással van. Az állatokkal való megfelelő kapcsolat kialakítása segíti a gyermekek személyiségfejlődését, empátiakészségüket és morális érzékenységüket. Ez pedig  hozzájárul egy összetartó, fenntartható és etikus társadalom kialakulásához, ahol az emberek és az állatok harmonikus viszonyban élnek egymással.

A 361 „állatbarát” címet nyert oktatási és gyermekvédelmi intézmény listája az ITT érhető el.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...