Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Chris LeBoutillier on Unsplash

A leggazdagabb országokban nő a leggyorsabban a karbonkibocsátás

A Klíma Átláthatósági Jelentés szerint a világ leggazdagabb országaiban gyorsan nő a karbonkibocsátás.

A világ 20 leggazdagabb országában a karbonkibocsátás növekedésének üteme kimondottan gyors. Erre figyelmeztet a Klíma Átláthatósági Jelentés, melyet a BBC News ismertetett. A jelentés szerint a G20-ak országaiban tavaly 6 százalékkal csökkent a szén-dioxid-kibocsátás, ez nagyrészt a pandémiának is volt köszönhető. Idén azonban 4 százalékos növekedés várható. Míg Kínában, Indiában és Argentínában például nem fogják meghaladni a 2019-es számokat.

A globális karbonkibocsátás 75 százaléka a G20-ak felelőssége

A jelentésben azt is kiemelték, hogy hiába tesznek erőfeszítéseket a hőmérsékletnövekedés 1,5 Celsius fok alatt tartására, a fosszilis tüzelőanyagok használatával ez szinte lehetetlennek tűnik. Az összes karbonkibocsátás 75 százalékáért pedig a G20-ak csoportja a felelő. Egyértelműen látszik a számokon, hogy a pandémia ideje alatt jócskán csökkent a kibocsátás, azonban a gazdaság és a termelés újraindulásával a kibocsátás is jelentősen megnövekedett. A jelentést 16 kutatószervezet és környezetvédelmi kampánycsoport állította össze. Állításuk szerint Kína felelős a növekedés 60 százalékárt, de az Egyesült Államokban és Indiában is növekszik a szénfelhasználás.

Nem nőtt a zöld projektekre szánt büdzsé

Miközben a politikai vezetők azt ígérték, hogy a pandémiából való globális kilábalás során a környezetvédelemre összpontosítanak, kiderült, hogy a gazdaságélénkítésre szánt 1,8 milliárd dollárból mindössze 300 milliárd dollárt szánnak zöld projektekre. Ez az összeg majdnem megegyezik azzal a 298 milliárd dollárral, amelyet a G20-országok a 2021 augusztusáig tartó tizennyolc hónapban a fosszilis tüzelőanyag-iparágak támogatására költöttek.

Vannak pozitív fejlemények is

A jelentés szerint a nap-és szélenergia felhasználása viszont szépen növekszik, tavaly rekordmennyiségű új kapacitást telepítettek. Idén már 12 százalékát adják az energiaforrásoknak ezek a beruházások, míg 2020-ban ez csak 10 százalék volt. A G20-ak csoportjába tartozó országok többsége már elismerte, hogy a század közepére el kell érni a nettó zéró kibocsátást. Kína, India, Ausztrália és Szaúd-Arábia egyelőre nem készített még erre vonatkozó tervet.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: BBCNews, MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...