Saját KB bal
Saját KB jobb

Koronavírus-járvány, stressz, depresszió és a kutyák

Sokszor, sok helyen olvashattuk már, hogy milyen jót tesz a testi és mentális egészségünknek, ha állatokkal osztjuk meg az életünket. Kutatások bizonyítják, hogy a háziállatok közelsége csökkenti a stressz mértékét. A koronavírus-járvány, és az ezzel járó elszigeteltség idején a saját bőrünkön is tapasztalhattuk mindezt. A kutyánk közelsége, támogatása vagy egyszerűen csak a jelenléte átsegített minket a reménytelen vagy stresszes időszakokon.

A „social distancing” életbelépésével megugrott az örökbefogadások száma az Amerikai Egyesült Államokban. Talán azok, akiknek eddig nem volt ideje az összeszokásra, most megragadták a lehetőséget, hogy otthon maradhatnak a kutyájukkal, amíg az meg nem szokja az új helyet. De elképzelhető – sőt, talán valószínűbb – az, hogy a magányos hónapok kilátása sarkallta az embereket az ideiglenes befogadásra és az örökbefogadásra.

Vajon csak az egyedüllét enyhítése volt a cél, vagy más szempontból is segíthetnek nekünk a kutyák a fokozott stressz és a magány elviselésében?

Amikor egy kutya családba kerül, esélyt kap az élettől arra, hogy a saját szükségletei szerint a lehető legboldogabb életet éljen. Nem csak fizikai értelemben változik meg körülötte minden, hanem új kapcsolatokat is kell keresnie, meg kell tanulnia kötődni a gazdihoz és azt is, hogy hogyan boldoguljon az új helyzetben. Új környezet, új rutin és újfajta kommunikáció – nem csoda, hogy sokan szeretik rászánni az időt és az első hetekben minden lehetőséget megragadni, hogy az új családtaggal töltsék az időt.

A másik oldalról viszont igaz, hogy az örökbefogadás nem csak a kutya életét változtatja meg.

Az új gazdi számára sem lesz minden a régi.

Először is, a napi rutin. Egy nem kutyás számára talán meglepő lehet, hogy egy kutyát naponta többször sétáltatni kell, az etetéseknek és a pihenésnek is jó, ha megvan a maga ideje. A jól megtervezett napi rutin a boldog kutyás élet alapja. Érdekes, hogy a koronavírus-járvány kapcsán a pszichológusok éppen a napi rutin fontosságára figyelmeztettek. Ha elveszítjük a hétköznapi rutint, amely mentén az addigi életünk zajlott, akkor hajlamosak lehetünk a halogatásra, motiválatlanná és kedvetlenné válhatunk. Egy kutyáról való gondoskodás segít, hogy megtaláljuk az élet ritmusát még a legbizonytalanabb időkben is.

covid stressz depresszió örökbefogadás koronavírus szövegbenTalán a bizonytalanságot volt a legnehezebb feldolgozni az elmúlt hónapokban.

Meddig tart? Mikor lesz vége? Mi lesz, ha vége lesz – és mi lesz, ha nem?

Az esetleges anyagi nehézségek,  és a kiszámíthatatlanság csak fokozta a helyzetet. A stressz kezelésére az egyik legjobb módszer a rendszeres testmozgás. Biztos vagyok benne, hogy sok gazdi mozgásmennyisége jelentősen megnőtt a koronavírus-járvány ideje alatt. Végre volt időnk hosszú sétákra, az energiáinkat pedig sporttal vezettük le. Egy energikus kutya mellett nem lehet tétlenül ülni egész nap! Ki kell mozdulni, fizikailag és szellemileg is meg kell adnunk számára a szükséges terhelést – és ezzel együtt mi is kikapcsolódhatunk, a mozgás hatására felszabaduló endorfintól pedig azonnal jobban érezzük magunkat.

Mindezek mellett talán mégis az a legfontosabb, hogy egy kutyás soha sincs egyedül. Ha jó napod van, ha rossz, mindig számíthatsz a kutyádra. Ő úgy szeret, ahogy vagy! Társaságot nyújt, ha egyedül érzed magad és megnevettet, ha szomorú vagy. Talán ez a legfontosabb, amivel nem csak a válsághelyzeteket, de minden napot szebbé tesznek.


Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Képek: pexels
Forrás: The Bark: https://edition.cnn.com/2020/03/30/us/dogs-adoption-surge-trnd/index.html
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...