Photo by Jan Meeus on Unsplash

Európában ma már minden ötödik madárfaj veszélyeztetett

Nyilvános az európai madárfajok új Vörös Listája. Az Európában őshonos madárfaj állomány mintegy harmadának hanyatlik a száma - legfőképpen az élőhelyek elvesztése, az intenzív mezőgazdálkodás és halászat, valamint az éghajlatváltozás miatt.

A BirdLife International közzé tette legújabb Vörös Listáját, mely 544 Európában előforduló madárfaj veszélyeztetettségét vizsgálja. A lista a kihalás kockázatát értékeli, a Természetvédelmi Világszövetség nemzetközi kritériumai alapján. Az átfogó elemzés szerint ma már Európában a madárfajok csaknem 20 százaléka a veszélyeztetett kategóriába került, ez tehát azt jelenti, hogy minden ötödik faj valamilyen mértékben veszélyben van.

T- Threatened

A legsúlyosabb kategória a Threatened (T), amelyik fajt ide sorolják, azt közvetlenül fenyegeti a kihalás veszélye. Az összes vizsgált faj 13 százalékát, azaz 71 fajt soroltak ide. A Near Threatened (NT), vagyis mérsékelten veszélyeztetett kategóriába 36 faj került, ők kevésbé veszélyeztetettek. Ahhoz, hogy egy fajt a veszélyeztetett kategóriába soroljanak, az európai populációnak három generáció alatt minimum 30 százalékkal kell csökkennie. Amennyiben ez a csökkenés ugyanennyi idő alatt csak megközelíti ezt az értéket, de nem éri el, akkor sorolják a mérsékelten fenyegetett kategóriába.

Öt madárfaj pusztult ki

Európai szinten öt madárfajt soroltak kipusztult kategóriába, közülük három olyan faj van, amelyek az elmúlt 6 évben haltak ki. Ezek a guvatfürj, a talpastyúk és a fenyősármyán. A leggyorsabban csökkenő tendenciát a vízimadarak és a tengeri madarak mutatják, valamint a parti madarak és a ragadozók.

Hazánkban is szomorúak a számok

A hazai madárfajok között is megfigyelhető az európai tendencia. A fürj korábbi stabil kategóriájából a mérsékelten veszélyeztetett csoportba került. Az állomány számának csökkenése elsősorban a mezőgazdasági tevékenységnek köszönhető, első sorban a növényvédő szerek alkalmazásának. Ezek ugyanis kiírtják a madarak táplálékát. Az is hozzájárul a csökkenéshez, hogy a fürj több dél-európai országban még mindig vadászható faj, illetve vonuló madárként a klímaváltozás hatásai sem tesznek jót a fürjeknek.

A vetési varjú két kategóriát esett vissza a veszélyeztetettségi listán, és nagyon rossz eredményeket produkált a kék vércse is. Ez utóbbi faj mára már döntően mesterséges fészektelepeken költ, így a populáció száma nagy mértékben a természetvédelmi tevékenységtől függ.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Európai Madárfajok Vörös Listája , MME

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...