Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Jan Meeus on Unsplash

Európában ma már minden ötödik madárfaj veszélyeztetett

Nyilvános az európai madárfajok új Vörös Listája. Az Európában őshonos madárfaj állomány mintegy harmadának hanyatlik a száma - legfőképpen az élőhelyek elvesztése, az intenzív mezőgazdálkodás és halászat, valamint az éghajlatváltozás miatt.

A BirdLife International közzé tette legújabb Vörös Listáját, mely 544 Európában előforduló madárfaj veszélyeztetettségét vizsgálja. A lista a kihalás kockázatát értékeli, a Természetvédelmi Világszövetség nemzetközi kritériumai alapján. Az átfogó elemzés szerint ma már Európában a madárfajok csaknem 20 százaléka a veszélyeztetett kategóriába került, ez tehát azt jelenti, hogy minden ötödik faj valamilyen mértékben veszélyben van.

T- Threatened

A legsúlyosabb kategória a Threatened (T), amelyik fajt ide sorolják, azt közvetlenül fenyegeti a kihalás veszélye. Az összes vizsgált faj 13 százalékát, azaz 71 fajt soroltak ide. A Near Threatened (NT), vagyis mérsékelten veszélyeztetett kategóriába 36 faj került, ők kevésbé veszélyeztetettek. Ahhoz, hogy egy fajt a veszélyeztetett kategóriába soroljanak, az európai populációnak három generáció alatt minimum 30 százalékkal kell csökkennie. Amennyiben ez a csökkenés ugyanennyi idő alatt csak megközelíti ezt az értéket, de nem éri el, akkor sorolják a mérsékelten fenyegetett kategóriába.

Öt madárfaj pusztult ki

Európai szinten öt madárfajt soroltak kipusztult kategóriába, közülük három olyan faj van, amelyek az elmúlt 6 évben haltak ki. Ezek a guvatfürj, a talpastyúk és a fenyősármyán. A leggyorsabban csökkenő tendenciát a vízimadarak és a tengeri madarak mutatják, valamint a parti madarak és a ragadozók.

Hazánkban is szomorúak a számok

A hazai madárfajok között is megfigyelhető az európai tendencia. A fürj korábbi stabil kategóriájából a mérsékelten veszélyeztetett csoportba került. Az állomány számának csökkenése elsősorban a mezőgazdasági tevékenységnek köszönhető, első sorban a növényvédő szerek alkalmazásának. Ezek ugyanis kiírtják a madarak táplálékát. Az is hozzájárul a csökkenéshez, hogy a fürj több dél-európai országban még mindig vadászható faj, illetve vonuló madárként a klímaváltozás hatásai sem tesznek jót a fürjeknek.

A vetési varjú két kategóriát esett vissza a veszélyeztetettségi listán, és nagyon rossz eredményeket produkált a kék vércse is. Ez utóbbi faj mára már döntően mesterséges fészektelepeken költ, így a populáció száma nagy mértékben a természetvédelmi tevékenységtől függ.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Európai Madárfajok Vörös Listája , MME

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...