Saját KB bal
Saját KB jobb

A meseolvasás ereje és szerepe a gyermekek életében

A meseolvasás nem csupán egy eszköz a gyermek fejlesztésére, hanem emellett egy fantasztikus közös családi élmény lehet, mind a szülő, mind pedig a gyermek számára. Közelebb hozza egymáshoz a feleket, erősíti a köztük lévő kötődést, a kapcsolatot a gyermek és a szülő között.

Azonban nagyon fontos, hogy egy adott témájú mesét milyen formában mond a szülő a gyermek számára, vagyis a meseolvasás mikéntje.

Mese a legkisebbeknek

A csecsemők számára is fontos és egyben megnyugtató érzés, ha hallja szülei hangját, így az ő számukra a bölcsődalok, mondókák az ideálisak. Az egyszerű szavak, ritmusok színesítik a napjukat, érzelmileg feltölti őket, hogy hallják a szüleik hangját, valamint megkönnyíti számukra az anyanyelv elsajátítását.

2 éves kor körül már élvezik a gyerekek a színes és rajzos mesekönyveket is, amelyekben még ugyan kevesebb a szöveg, de a színek és alakzatok elbűvölik őket. Egy-egy felismert tárgy vagy állat pedig jó érzéssel tölti el őket.

2 és 4 éves kor között már elérkezik a rövidebb mesék ideje, bár a gyerekek figyelme még mindig gyorsan elterelődik. Így érdemes egyszerű, rövid, könnyen érthető meséket választani számukra, amik elsősorban önmagukról szólnak.

Meseolvasás óvodás korban

4-5 éves kor körül érnek meg igazán a gyermekek a meseolvasásra. Mivel már a valóságot és a fantáziát képesek elkülöníteni, kialakult a mesetudatuk, előkerülhetnek a varázs- és tündérmesék. 5 és 7 éves kor között már hosszabb mesék, novellák is érdekesek lehetnek számukra, a bonyolultabb végkifejletű történeteket is képesek megérteni.

A mesére való beállítottság iskoláskor elején, 8-9 éves korban sajnos véget ér, mert már reálisabban látják ők is a világot. Mivel kisiskolás korban azonban stabil az olvasási készségük, saját maguk fedezhetik fel az olvasás örömeit, természetesen az elején megosztva ezt az élményt a szülővel.

Az olvasás felnőtt korban is hasznos, emellett kiváló lehetőség a kikapcsolódásra, valamint megalapozza az érzelmi fejlődésünk folyamatosságát.

Mesekönyv vagy mesefilm?

A mesék filmes változata nem feltétlenül hasznos a gyermek számára, az élőszereplős változatok még egyértelműen túl valóságosak, elvesztik ezáltal a biztonságot, ahol átélhetnék érzelmeiket. Az olvasott mese ezzel szemben mindezt megőrzi számukra, ráadásul megoszthatják egy biztonságot nyújtó felnőttel is. Kollektív nyelvezettel rendelkezik minden esemény, történet, így örök forma is marad.

A meseolvasás minden gyermek érzelmi és értelmi világának fejlődése szempontjából fontos, emellett jelentős szerepet töltenek be a szülő és gyermek közötti minőségi kapcsolat kialakulásában. Így egy közös mese a fejlesztés egyik eszköze is lehet, amellett, hogy egy kiváló közös program és kikapcsolódási lehetőség az egész család számára.

Amennyiben kérdése merült fel a témával kapcsolatban, érdemes felkeresnie az Onlinepszichológus.net szakembereit.

 

(X)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...