Saját KB bal
Saját KB jobb

Fussunk kutyával! De hogyan?

A kutya az ember legjobb barátja, sokan szeretnek mindent a kedvenc kétlábújukkal megtenni. Ha emellett sportolni is szeretnénk, akkor nem is lehetne jobb választás, mint a kutyás futás. Ez a program a gazdi-kutya kapcsolatot is segíti, ráadásul kielégíti a napi mozgásigényt is. Azonban ne induljunk csak bele a nagyvilágba, érdemes jó előre felkészülni.

  • Vásárlás

Nem véletlenül a vásárlás került az első pontra, mivel megfelelő eszközök nélkül nem fogunk messzire jutni. Ha nem akarjuk a pórázt végig a kezünkben tartani, akkor szükségünk lesz egy beülőre. Ez olyan, mint egy öv, ami helyettünk tartja meg a pórázt. Különböző méretű és vastagságú öveket tudunk megvenni, ez attól függ, hogy mekkora ereje van a kutyánknak. Ugye egy chihuahua és egy rottweiler azért elég nagy különbség van. 

  • Megfelelő hám

Ennél a pontnál az ebről sem szabad elfeledkezni, mivel neki is szüksége lesz egy olyan hámra, ami megfelelően tartja, de nem gátolja a mozgásban. Tilos nyakörvben futtatni, mivel megfulladhat, és nem érdemes szabadon engedni sem, nehogy elüsse egy autó, vagy összetűzésbe keveredjen egy fajtársával.

  • Jó póráz

A jó póráz éppen olyan fontos, mint az öv. Ha túl szoros, akkor a kutya nem kap szabad teret, ha pedig túl hosszú, akkor túlságosan nagy ez a tér, és ha történik valami, akkor nem tudunk időben korrigálni. A legjobb, ha a rugalmas póráz mellett tesszük le a voksunkat. 

  • Cipő

A cipő kiválasztása a mi érdekünket szolgálja, olyat vegyünk, amit nem bánunk, ha sáros lesz. Kutyával nem szabad betonon futni, mivel nyáron megég, és ráadásul kisebesedik a tappancsa. A jó futócipő megtalálása akár külön bejegyzés is lehetne, úgyhogy ezt most inkább mindenki döntse el maga.

  • A kutya fajtája

Ahogy nem minden ember szeret futni, úgy nem minden kutya alkalmas a kilométerek megtételére. Vannak olyan dizájner fajták, amik már a gyaloglástól is fulladni kezdenek, úgyhogy velük eszünkbe se jusson hosszabb utakra menni. Ha átlagos fajta kutyánk van, akkor is bizonyosodjunk meg arról, hogy teljesen egészséges, így nem végződhet rosszul a kirándulás. A kistestű kutyákra figyeljünk még jobban, mivel, ami nekünk egy lépés, az nekik lehet 10 is, és sokkal hamarabb kifáradhatnak, mint a nagyobb társaik. Ha így sem akarjuk a kedvencünket kihagyni a jóból, akkor kezdhetjük az edzést otthon is. Ilyenkor választhatjuk a szobakerékpár vásárlást, így csak az utolsó 20-30 percet töltjük futással, amit a kis barátunk is kibír.

  • Hány éves a kutya?

Az sem mindegy, hogy mennyi idős a kutyánk. 1 éves kor előtt elkezdhetjük hozzászoktatni a mozgáshoz, azonban ne vigyük túlzásba. Végezzünk vele olyan feladatokat, amihez játék is kapcsolódik, és sose erőltessük túl az állatot. Ugyanez igaz az idősebb ebekre is, legyünk körültekintőek. Nyáron mindenképpen válasszuk a hajnali vagy az esti órákat, gondoskodjunk vízről, és sose induljunk el etetés után.

  • Gyakorlás

Szokták mondani, hogy gyakorlat teszi a mestert, és ez most is jól jöhet. A kutyának meg kell szoknia, hogy futásnál kedvére húzhat előre, ezt labdával és más jutalomfalattal is a tudtára adhatjuk. Nagyon fontos a türelem, tanítsuk meg neki, hogy a testedzés mindig pozitív, ne frusztráljuk. Jó, ha az elején gyakoroljuk a lassítást és a megállást is, így elkerülve az ember és az állat sérülését is.

  • Élvezzük

Végül, de nem utolsó sorban: élvezzük! A sport egészséges, és nagyszerűen eltölthetjük, ha a legjobb barátunkkal vágunk neki. 

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...