Saját KB bal
Saját KB jobb
Businessman pointing at ETF on blurred city background

Exchange Traded Funds, avagy miként profitálhatunk az ETF-ekből?

Exchange Traded Funds, vagy pedig az ismertebb nevükön az ETF-ek szolgáltatják ennek a cikknek az apropóját. Mégpedig abból a megfontolásból, hogy a rendszeres kereskedést fontolgatók számára kifejezetten érdekes lehetőségeket tartogatnak.

Ennek megfelelően részletesen is megnézzük a sajátosságaikat, valamint a rendelkezésre álló típusaikat. Továbbá nem felejtjük el megemlíteni, hogy a velük történő kereskedés kapcsán milyen költségekkel számolhatunk.

Pontosan mit is kell értenünk akkor, ha az ETF kifejezést halljuk kereskedési környezetben?

Élünk a gyanúperrel, hogy aki a kereskedési lehetőségek iránt érdeklődik, és szívesen olvas a témában, annak az ETF kifejezés sem hangzik teljesen ismeretlenül. A biztonság kedvéért viszont gyorsan átvesszük, mit is takar maga a fogalom.

Az ETF rövidítés az Exchange Traded Funds összetételből ered. Ennél persze sokkal fontosabb, hogy részvényekre hasonlító opcióknak számítanak, amelyekkel a tőzsdén kereskednek, az árfolyamuk pedig a tőzsdei nyitvatartással egyidőben egyfolytában változhat.

Az ETF nyílt végű, tehát befektetési alapként aposztrofálható. Fontos sajátossága, hogy egy, illetve akár több instrumentum árfolyamát követi le.

Az ETF-ek használatának eredményeként ezt a hozzáadott értéket remélhetjük

A legtöbb befektető nagyon szívesen nyúl az ETF-ek által kínált lehetőségekhez akkor, hogyha úgynevezett Day Trade, vagyis napon belüli ügyletek lebonyolításáról van szó. Teszik ezt egész pontosan amiatt, hogy az ETF-ek a részvényekkel összevetve az esetek döntő többségében magasabb likviditással rendelkeznek.

ETF-ekből nem kizárólag egyetlen típus áll rendelkezésre. Hogy mindezt pontosítani tudjuk egy kicsit, egyaránt elérhetők az úgynevezett tőkeáttételes ETF-ek, valamint a short ETF-ek. Egyébként a második változat kapcsán meg lehet jegyezni érdekességként, hogy itt a lekövetett termék árfolyamesésénél keletkezhet a nyereségünk.

Magyarul pontosan abból a megfontolásból kereskedünk, hogy az árcsökkenésre bazírozunk, vagyis erre épül a stratégiánk.

Néhány költségelem, amelyekkel az ETF-ek alkalmazása során kalkulálni tudunk

Hogyha megláttuk a fantáziát az ETF-ek használatában, akkor minden bizonnyal szeretnénk tisztán látni azt is, hogy milyen kondíciók mellett van lehetőségünk kiaknázni a bennük rejlő potenciált. Ha ismerjük a költségelemeket, akkor sokkal tudatosabban kivitelezett terv mentén dolgozhatunk.

A legfontosabb tétel ezzel kapcsolatban, amivel érdemes tisztában lennünk, az az ETF ügyletek teljesítésének díja. Ennek a mértéke egész pontosan 0,15%, a minimum összege pedig 6,5 EUR abban az esetben, ha napon belüli zárásról van szó.

Ami pedig a napon túli zárás esetén érvényesnek számító kondíciókat illeti, ott 0,25%-kal tudunk kalkulálni, a minimum összeg pedig 6,5 EUR.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...