Saját KB bal
Saját KB jobb

A kihalás szélére sodródhat a kacsacsőrű emlős

Ausztráliában a közelmúltban pusztító bozóttüzek és az elmúlt évek egyre szárazabb időjárása miatt nem csak a kenguruk és a koalák szenvednek. Egy másik emblematikus ausztrál állat, a kacsacsőrű emlős élőhelye is veszélybe került.

Ornythorynchus paradoxus

A vizes élőhelyeken élő kacsacsőrű emlős (Ornythorynchus anatinus) a kloakás emlősök közé tartozik, és az egyetlen ismert emlősfaj, amely tojással szaporodik. A különös megjelenésű Kelet-Ausztráliában élő állat már az első európai felfedezőket is meghökkentette, hiszen addig nem tudtak olyan emlősről, melynek hódfarka, kacsacsőre és a vidráéhoz hasonló bundája volna.

kacsacsőrű emlős hatodik érzék

1798-ban szállították az első kitömött kacsacsőrű emlőst Európába. A furcsa lény láttán a szkeptikusok azt hitték, ügyes hamisítványról van szó, nem pedig egy valódi élőlény egy példányát látják. A rejtély csak fokozódott, amikor megfigyelésekre hivatkozva beszámoltak róla, hogy a hihetetlen állat ráadásul tojással szaporodik! A furcsa lény minden addigi tudományos tapasztalatnak ellentmondott, ezért kapta az Ornythorynchus paradoxus, azaz „ellentmondásos madárcsőrű” latin nevet.

A XVIII-XIX. században a kacsacsőrű emlős a természettudományos érdeklődés középpontjába került, majd később az evolúciós elméletekben citálták elő – hol bizonyítékul, hol pedig cáfolatul.

Ornythorynchus extinctus?

A kalandos sorsú állatka nagy figyelmet kapott, és nem is hagyta cserben az érdekes információra éhes kutatókat. A mindössze öt élő kloakás emlősfaj egyikeként, a kacsacsőrű emlős trivia oldala bizony elég terjedelmes. Kezdjük ott, hogy a csőre valójában nem csőr, hiszen nem szaruból van, hanem megvastagodott bőr alkotja. Az idegekkel gazdagon átszőtt szerv egyfajta hatodik érzékkel ruházza fel az állatkát: ezzel érzékeli az élőlényeket körülvevő elektromos mezőt. Fogai nincsenek, ezért kavicsokat vesz a szájába, és azok segítségével „rág”… vajon mennyi izgalmas rejtélyt tartogat még? És vajon lesz időnk kiismerni?

„A kacsacsőrű emlőst már több területen a kihalás szélére sodortuk és teljesen tönkretettük élőhelyét” – számolt be a Biological Conservation c. tudományos lapban megjelent tanulmányra hivatkozva a National Geographic.

kacsacsőrű emlős AusztráliaAz IUCN vörös listáján (a Természetvédelmi Világszervezet által közzétett lista, amely fenyegetettségük szerint osztályozza az állat- és növényfajokat) jelenleg a mérsékelten fenyegetett kategóriába sorolják, de a kutatók szerint hamarosan a sebezhető kategóriába kerülhet. Az elkövetkező száz év csapadékosságának függvényében a jelenlegi élőhelyeinek 40%-án a kihalás fenyegeti. A kacsacsőrű emlős életterét a klímaváltozáshoz kapcsolható tényezők fenyegetik, mint például a száraz időszakok hosszának és gyakoriságának növekedése. A fenntartható vízgazdálkodás, az élőhelyek megóvása és a talajvédelem mind kulcsfontosságú, hogy a rejtélyes emlős továbbra is fennmaradhasson.

Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: National Geographic – ng.hu; wikipedia; Mental Floss. Képek: Készítette: Dr. Philip Bethge – Magángyűjtemény, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2970659; Készítette: Peter Scheunis – A feltöltő saját munkája, CC BY 1.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=103809; Indexkép: Régis Cavignaux/Biosphoto / AFP
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...