Saját KB bal
Saját KB jobb

A vidra lesz az év emlőse 2020-ban

Először választottak vízhez kötődő életmódú ragadozót az év emlősének.

Az Év Emlőse Díjról

A Vadonleső Program minden évben megválasztja az Év Emlősét, amely megtisztelő címet, a földikutya és a hiúz után, idén a vidra nyerte el. A természetvédők remélik, hogy azzal, hogy egy vízi ragadozót választottak, nagyobb figyelem irányul a vizes élőhelyekre és azok védelmére.

Az Agrárminisztérium által indított, immár tíz éves program céljául tűzte ki a hazánkban őshonos, mondhatni „megszokott”, élőlények védelmét, melyben nagy szerepet játszik a lakosság tájékoztatása és a figyelemfelhívás. Önkéntes programjuk segítségével feltérképezik az állományokat, és ezzel folyamatosan információhoz jutnak a fajok életteréről és elterjedtségéről. A programhoz bárki csatlakozhat, aki szívén viseli a környezet védelmét és sokat járja a természetet. Az Év Emlőse díj célja, hogy felhívja a figyelmet a hazánkban élő állatfajokra, ezzel elősegítve a megismerésüket és hatékonyabb védelmüket.

A vidrák titkos élete

A vidra (Lutra lutra) a menyétfélék közé tartozó ragadozó, hazánkban 1982 óta fokozottan védett. Általában nagyobb állóvizek, halastavak és árterek mentén él, ahol egész évben elérhető számára a megfelelő táplálék és búvóhely is rendelkezésére áll. Ragadozó életmódot folytat, többnyire kisebb halakat és rákokat, kagylókat, csigákat fogyaszt.

vidra a vízparton

A honlapon további érdekességeket is megtudhatunk a játékos ragadozók életéről: „Talán nem köztudott, de ez a kisragadozó vízhez kötődő életmódja ellenére életének jelentős részét a szárazföldön tölti. Bundája tömött, zsíros ugyan, de sok időt kell fordítania annak tisztán és szárazon tartására, mivel vízben csak az védi a hidegtől. A Kárpát-medencében élő vidrák elsősorban éjjel aktívak, zsákmányszerző és területellenőrző napi útjuk során akár 8-10 km-t is megtehetnek, míg nappal vackukon pihennek. Mint a menyétféle ragadozók általában, a vidra is saját vadászterületet tart fenn, ahol a hímek territóriuma több nőstény vidráéval is átfedhet, de a kölyköt nevelő anyaállatok nem fedik egymásét. A vidrák fészke természetes hasadékban, maga ásta üregben, vízparti fák gyökerei között, vagy nádasban található.”

Mivel a vidrát az életmódja a vízhez köti, ezért a faj fennmaradásához elengedhetetlen a vizes élőhelyek tisztaságának, fajgazdagságának védelme.

Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: vadonleso.hu; ng.hu. Kép: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...