Túlélő koalák után kutat Bear, a különleges keresőkutya

Bear képes arra, hogy „kiszagolja” a tűzben megsérült, még életben lévő koalákat, így nagyon hatékonyan segíti a mentőalakulatok munkáját.

Bear egy border collie keverék, aki a Detection Dogs for Conservation szervezetnél dolgozik. Speciálisan arra képezték ki, hogy a beteg, megsérült de még életben lévő koalákat kutassa és találja meg. Sajnos az elmúlt hónapokban Bear szaglására és munkájára folyamatosan szükség van Ausztráliában.

A bozóttüzek hetek óta tombolnak Ausztrália keleti partján,a borzasztó tűzvészben több ezer koala pusztult el, élőhelyük pedig szinte teljesen kipusztult. Bear azokon tud segíteni, akik valamilyen csoda folytán túlélték a tűzvészt, de sérülésük miatt segítség nélkül elpusztulnának. Az elmúlt hetekben Bear rengeteg bevetésen vett részt, szinte folyamatosan dolgozik, hiszen a baj óriási. Mindenki szeretné menteni ami menthető, legyen szó épületekről, növényekről vagy állatokról.

Bear koalákat ment az ausztrál bozóttüzekből

Bear foglalkozása – a koalamentő kutya – elsőre nagyon kedvesnek és cukinak tűnhet, azonban ez a munka korántsem egyszerű vagy könnyű. Egy kereső kutyának sok olyan képességgel kell rendelkeznie, amit az „átlagos” kutyáknál nem találunk meg. Kiválóan kell összpontosítani a feladatra, koncentrálnia minden apró rezdülésre és reagálni vezetője utasításaira.  Azonban egy kutyának nem kell fajtatisztának és külön erre a célra tenyésztettnek lennie ahhoz, hogy olyan különleges keresési feladatot tudjon ellátni, mint Bear. Róla sem gondolta senki, hogy sikeres és híres kutya lesz, amikor 5 éve a gazdája leadta egy kereső kutyás szervezethez, mert már nem tudott gondoskodni róla.

Túlélő koalákat keres Bear

Az akkor 1 éves Beart letesztelték és perceken belül tudták, hogy ő az egyetlen kutya az állományból, akit érdemes kiképezni élő koalák keresésére. Óriási energiával, rögeszmésen hajtja végre a feladatot. Bear nem szereti ha megérintik és teljesen érdektelen az emberekkel szemben. Ezért sajnos belőle soha nem lenne klasszikus házi kedvenc, viszont többek között ez a tulajdonsága teszi kiváló kereső kutyává. Fontos továbbá, hogy nem a zsákmányösztöne hajtja, tehát az élő állat egyáltalán nem érdekli, csak a szagra koncentrál, így nem fordulhat elő, hogy megtalálás után kárt tesz egy koalában.

Bear akkor is képes kiszagolni egy élő koalát, ha az éppen egy égő fa tetejére menekült. Óriási segítség ez a mentőcsapatoknak, Bear munkája pedig jelenleg nélkülözhetetlen a térségben.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: people.com

Fotók:

Fotók: IFAW/ FIONA CLARK PHOTOGRAPHY

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...