Saját KB bal
Saját KB jobb

Koalák százait mentik az ausztrál bozóttüzekből

Ausztrália hónapok óta hatalmas, ellenőrizhetetlen lángoló bozóttüzekkel küzd, melyek két teljes állam területére kiterjedtek.

A tűzvész az utóbbi évek legpusztítóbb katasztrófáját jelenti mind a lakosság, mind a vadon élő állatok számára. Eddig 6 halálos áldozatról van hír, több mint 600 ház semmisült meg és nagyjából 2,5 millió hektár bozótos égett le. Victoria államban életbe lépett a legmagasabb figyelmeztetési szint, a vörös kód. Ez nagyjából azt jelenti, hogy ha a tűz elér egy településhez, akkor onnan azonnal menekülni kell, mert nem képes senki megfékezni a tüzet, szinte biztos, hogy minden porrá fog égni.

Az emberek tehát fokozott veszélynek vannak kitéve, de ők legalább képesek előre tervezni a menekülést és bizonyos óvintézkedések bevezetésével megmenteni az életüket. A vadonban élő állatok azonban erre nem képesek. A tüzek jelentős koala élőhelyeket pusztítottak el és a koala populációk 60-70 százaléka nagy eséllyel már odaveszett a tűzben. Az Ausztrál Koala Alapítvány májusi felmérése szerint nagyjából 80 ezer koala élt ezeken a területeken, melyek többsége véleményük szerint elpusztult, bár még nem lehet tudni, valójában mennyien élik túl a tűzvészt.

A probléma azonban ennél sokkal összetettebb

A koalák helyzete évek óta kritikus, mivel természetes élőhelyeiken egyre nehezebben jutnak táplálékhoz. A szárazság, az eső hiánya legfontosabb táplálékuk, az eukaliptusz növekedésére is drasztikus hatással van.  Nem csak a koalák, de minden olyan faj, amely ezzel a növénnyel táplálkozik, már évek óta a túlélésért küzd. Ezekből a levelekből nem csak táplálékot, de folyadékot is nyernek a koalák, így hiányuk kiszáradáshoz is vezethet. Ezeknek a körülményeknek köszönhetően már a tűzvész előtt is megnövekedett a mentésre szoruló koalák száma, de a katasztrófát követően ez a szám kritikusra emelkedett.

Koala kórházban

Jól mutatja a drámai növekedést a Currumbin Vadvédelmi Kórház jelentése, mely szerint 2008-ban összesen 27 koalát ápoltak a kórházban, idén már több mint 500 páciensük volt, havonta 80-90 új koala érkezik a kórházba.  A legtöbb állat éhezve, kiszáradva kerül hozzájuk. Megfelelő tápanyagokkal, gondos ápolással viszonylag hamar felépülnek, de egyelőre mindenki tanácstalan a gyógyultnak nyilvánított koalák sorsát illetően. Még ha sikerül is eloltatni a tüzeket, az élőhelyek szinte totális elpusztulása miatt nem lehet őket visszaengedni a vadonba, ez újra az éhezéssel és szomjazással lenne egyenlő.

Így segíthetsz

A Currumbin kórház létrehozott egy GoFundMe projektet, melynek segítségével a világ minden tájáról könnyen lehet adományozni és támogatnia a tűzből mentett koalák megmentését, rehabilitációját. Mivel  kórház nagyrészt önfinanszírozású, így minden kis adomány sokat segít nem csak a napi munkában, de a jövőbeni bővítésben is, melyre minden jel szerint nagy szükség lesz.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Mashable

Fotó: Currumbin Wildlife Hospital

Cover fotó: VCG/Getty Images

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...