Saját KB bal
Saját KB jobb
pixabay

Az Egyesült Államok állatkertjei nem importálhatnak többé afrikai elefántokat

A döntés a legutóbbi CITES konferencián született meg annak ellenére, hogy az Egyesült Államok képviselője a javaslat ellen szavazott.

A Washingtoni Egyezmény, vagy más néven CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora – Egyezmény a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről) 1973-ban jött létre, Magyarország 1985-ben csatlakozott hozzá. Célja, hogy ellenőrizze a veszélyeztetett fajok kereskedelmét és megakadályozza állat- és növényfajok kipusztulását. A CITES-nek ma már 181 részes fele van (180 ország és az Európai Unió) és több mint 35 ezer faj kereskedelmét szabályozza.

A CITES legutóbbi ülésén szavazásra bocsátották azt a javaslatot, miszerint megtiltanák az Egyesült Államoknak, hogy állatkertjeibe afrikai elefántokat importáljon. Sokan félve várták a döntést, hiszen még az ott ülő országok és képviselői között sincs összhang az állatok védelmét illetően. Ahogy várni lehetett az Egyesült Államok nemmel szavazott a javaslatra és továbbra is támogatja, hogy az elefántokat sokszor nagyon fiatalon elválasztják az anyjuktól és megtörve, sérülten állatkertek részére az államokba szállítsák őket. Szerencsére a szavazatuk nem volt elég ahhoz, hogy megvétózzák az elefántok védelmére vonatkozó javaslatot.

A javaslatot tehát elfogadták, így az jó eséllyel véget vet az értelmetlen, kegyetlen és barbár gyakorlatnak. Ez a döntés történelmi jelentőségű a CITES és az afrikai elefántok életében is.  Rávilágít, hogy nincs semmilyen mentség, vagy magyarázat arra, hogy elefánt borjakat válasszanak el a családjuktól azért, hogy számukra a börtönt jelentő állatkertekbe hurcolják őket. Mindezt csupán azért, hogy az embert „szórakoztassák”.

Hajrá CITES! Bízunk benne, hogy még több hasonló döntés fog születni az állatok védelmében.

Bohata Krisztina
(Kutyabarát.hu)
Forrás: cites.org, onegreenplanet.org
Fotó: pixabay
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...