Lakás park közelében vagy kertes ház? Nézzük kutyaszemmel!

Egy kutya általában nagy szabadságot és sok mozgást igényel, ez nyilvánvalóan könnyebben elérhető egy kertes házban, mint egy lakásban. Az alábbiakban azonban összeszedtünk nektek pár előnyt és hátrányt, ha kutyával keresel ingatlant. Először a megfelelő ingatlan kiválasztásáról lesz szó, majd szemügyre vesszük, hogy bérbeadóként mit jelent, ha kutyás bérlőket is befogadsz. Végezetül pedig leírjuk, hogy mivel jár egy lakásban tartott kutya gondozása.

Lakásvásárlás vagy bérlés gazdiként

A mostani ingatlanpiaci helyzetben albérletet találni eléggé nehéz, főleg, ha kutyával költöznél. A hirdetők nagyjából 80 százaléka sajnos nem nyitott az állattal rendelkező bérlők felé. Több megoldás is található azonban a probléma leküzdésére. Vannak direkt kisállattal rendelkezőknek létrehozott albérletkereső csoportok, kutyabarát házakat és lakásokat hirdető oldalak, és hasonlók. Ha átfogóbb keresést szeretnénk a témában, akkor érdemes kipróbálni a Flatfy-t, ahol tudsz eladó és kiadó lakásokat is keresni, akár állatbarát szűréssel is. Ilyenkor nyilván érdemes minél alacsonyabb emeleten lévő lakást választani. Ezen felül persze egyéb praktikákhoz is lehet folyamodni. Például előnyös lehet park melletti lakást bérelni, hiszen aki itt vásárolt lakást, az nagy eséllyel szintén hasonló megfontolásból tette, így nyitottabb lesz kutyás bérlőkre is.

Amennyiben egy főbérlő vagy ingatlantulajdonos nem biztos a dolgában, de nem teljesen kutyaellenes, lehet, hogy egy baráti bemutatkozó találkozás a kutyával megenyhíti. Ha minden kötél szakad és belefér a költségvetésedbe, magasabb kaució felajánlásával is ki tudod mutatni, hogy biztos vagy a dolgodban, és felelősséget vállalsz kutyád magaviseletéért.

kutyabarát albérletLakáskiadás kutyás bérlőknek

Nem csak az albérletet kereső gazdiknak nehéz a helyzete. Az ingatlantulajdonosoknak is kihívás, hogy fogadjanak-e be olyan bérlőket, akik állatot tartanak, vagy sem. Az első megfontolás ugye általában a beköltöző kutyával járó problémák. Az állat kárt tehet a lakásban, zavarhatja a szomszédokat, netalán meg is haraphat valakit, esetleg nem szobatiszta. A potenciális veszélyek mellett azonban sok előnnyel is kecsegtet, ha valaki hajlandó befogadni háziállatos bérlőket. Ahogy a korábbiakban már említettük a hirdetők nagy része (körülbelül 80 százaléka) nem így gondolja, ezért egy elég jó piaci rést lehet kitölteni az engedménnyel, hiszen a lakáskeresők közel felének van háziállata. Ez még a bérleti díj emelésére is lehetőséget adhat! Ezen felül a háziállattal rendelkező bérlők általában többet is kereshetnek, továbbá hosszabb időre szoktak lakást bérelni, hiszen nehezebb másik állatbarát opciókat találniuk. A háziállatok hivatalos befogadása, és szerződésbe foglalása pedig negálja a becsempészett állatokat is, ezzel is segítve azt, hogy az ingatlant stabil időtartamra adhasd bérbe.

kutyabarát albérletKutyatartás a lakásban – előnyök és hátrányok

A kutyák már évezredek óta az emberek hű társai, így nem meglepő, ha gazdáik nem szívesen válnak meg tőlük. Még akkor sem, hogyha kertes házukat elhagyva kisebb lakásba költöznek. Sok meghatározó tényező kerül elő, amikor lakásban tartható kutyákról van szó. Mik az ideális fajták, mennyire lehet őket betanítani, milyen idősek és így tovább. Most azonban inkább nagy általánosságban szeretnénk leírni, hogy mik is az előnyei egy lakásban tartott kutyának.

Egy kutya fitten tart. Bizony, ha egy lakásban élsz egy vagy több kutyával, akkor minden nap kénytelen leszel őket levinni, megsétáltatni és elvégezni a dolgukat. Ez kifejezetten nagy előny, hiszen a mozgás és a szabadlevegő kombinációja mindkettőtökre jó hatással lesz. Nem csupán ilyen módon hatnak azonban az egészségi állapotunkra. Tudományosan bizonyított, hogy a mentális egészségünket is befolyásolja egy háziállat. A folyamatos társaság, a kölcsönös törődés, maga a tény, hogy szükségük van rád könnyen enyhíthetik a szorongásos és depressziós betegek tüneteit. Ezen felül sosem leszel egyedül, és a rendszeres testmozgás mellett egyéb közös programokat is (például piknikek) vezethetsz be, ezzel rendszert varázsolva mindennapjaidba!

Na de mik a hátrányok? Elég nagy felelősség kedvenced mozgásának és jólétének biztosítása egy olyan szűkös környezetben, mint a lakás. Ezen felül nagyon időigényes is, főleg, ha magasabb emeleten laksz, vagy messzebb parkoktól és hasonló füves területektől. A lakásban egyedül hagyott kutyák nem éppen boldogok, de ez sem egy megoldhatatlan probléma. Egy sétáltató, vagy egy másik kutya jó társaságot tud biztosítani nekik, addig is, amíg te dolgozol.

(X)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...