Saját KB bal
Saját KB jobb
MTI/Kovács Tamás

Lujzi, Bodza és Baka a polgárőrség legújabb kuvasz tagjai

Újabb három új kuvasz állt szolgálatba a polgárőrségnél az Agrárminisztérium támogatásával

A kuvasz fajtamentő mintaprogram részeként hetedik alkalommal vehetett át kuvaszkölyköket az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) Dunakeszin. Az eseményen V. Németh Zsolt, a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos úgy fogalmazott, hogy a kuvaszok bátorsága, intelligenciája, tekintélyt parancsoló megjelenése és hűsége, „ahogy a történelem során, úgy ma és a jövőben is segítségünkre és örömünkre lehet”.

A fajtamentő mintaprogram 2018-ban indult el a Földművelésügyi Minisztérium, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége és az OPSZ együttműködésében. A program részeként egykori pásztor-és őrző-védő kutyák leszármazottjai állnak járőrszolgálatba a polgárőrségnél.  A program egy jó eszköz arra is, hogy az emberek megismerjék és megszeressék az ősi magyar kutyafajtákat. V. Németh Zsolt arra is rámutatott, hogy a fennmaradásukhoz arra is szükség van, hogy a magyar kutyák tartása az „életmódunk részévé válik”.

Közel egy évvel ezelőtt született meg a döntés, hogy a polgárőrségnél önálló lovas és kutyás szolgálati tagozatot hoznak létre. Utóbbi pedig új résszel, az állatvédelemmel is bővült. A most szolgálatba állt három új kuvaszkölyökkel – Lujzival, Bodzával és Bakával – együtt már harminchétre nőtt a polgárőrségnél szolgálatot teljesítő kuvaszok száma.  Vetter Szilvia, a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány kuratóriumi elnöke hivatalos átadó ünnepségen arra is felhívta a figyelmet, hogy a polgárőr nemcsak a közrendet, a társadalmat szolgálja, de példát is mutat a felelős állattartásból, hiszen meg tudják mutatni, hogy „milyen jól szocializáltak, milyen fantasztikusak tudnak lenni a kutyák”.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...