Saját KB bal
Saját KB jobb

Fajtatiszta kutyát keresel? Irány a menhely!

Sokszor hallani, hogy valaki azért nem az örökbefogadás mellett dönt, mert fajtatiszta kutyát keres. Amikor a fajtatiszta kutyámmal sétálunk, és megszólítanak, hogy milyen fajta, mindig hozzáteszem, hogy mentett. Ráadásul, szaporítótól mentették. És igen, a menhelyen is lehet fajtatiszta kutyákat találni. Ez sokakat megdöbbent. Ráadásul, számos fajtamentő szervezet van, ahol kifejezetten bizonyos fajták egyedeit mentik. Tacskó, németjuhász, agár, border collie, ausztrál juhász, csivava, uszkár … ezek a fajták és még sok más rendelkezik hazánkban fajtamentéssel. Mielőtt a vásárlás mellett döntenénk, érdemes tehát alaposan körülnézni, hátha épp ránk vár valaki!

Honnan tudható, hogy egy kutya fajtatiszta?

Először is, a félreértések elkerülése érdekében, térjünk ki arra, hogy mitől lesz egy kutya fajtatiszta. Hivatalosan csak a törzskönyvvel rendelkező kutyák minősülnek fajtatisztának. A törzskönyv kiadása szigorú feltételekhez kötött, ezért a „kutyaárusok” nem is adnak. Tehát, egy „szaporítótól”, törzskönyv nélkül beszerzett kutya éppen annyira igen vagy nem fajtatiszta, mint a menhelyen élő társa. Sőt. Dunát lehet rekeszteni az „uszkárnak vettük”, de az első vedlésnél kiderült, hogy nem az. Vagy a 10 kg-osra nőtt „havanese” és a „felálló fülű tacskó” típusú sztorikkal. Nem lehet elégszer elmondani: az hogy valaki számla, törzskönyv és egészségügyi papírok, na meg mikrochip nélkül ad el egy kutyát, nem hogy nem tenyésztő, de valószínűleg csaló és a kutya jólléte huszadrangú szempont az üzelmeiben. Legyen bármi a kifogás.

Ha tehát egy bizonyos fajtért dobog a szívünk, járjunk nyitott szemmel! Először is, nézzünk utána a fajta tulajdonságainak, igényeinek, várható tartási költségeinek, stb. Ha még mindig úgy érezzük, hogy jó választás lesz, akkor keressük fel a fajtamentő szervezeteket. Ők egyrészt segíthetnek a nekünk megfelelő kutyához jutni. Másrészt, jól ismerik a fajtát, és rengeteg hasznos tanácsot kaphatunk tőlük. Igen, a jó állatvédő szervezetek, menhelyek és a fajtamentők is, megnézik, hova kerül egy kutya. Ahogy egy jó tenyésztő is.

Honnan ne vásároljunk kutyát?

Akit nem érdekel, hogy hova, milyen körülmények közé kerül a kutyája, az nem gondolkodik felelősen az állat sorsáról. Lehet, hogy egy ilyen embertől gyorsan kapunk kutyát, de tudnunk kell, hogy semmi, de semmi garancia nincs arra, hogy az a kutya egészséges, mentálisan rendben van. Azt sem tudhatjuk, hogy annak a fajtának az egyede amit állítanak róla, különösen a „divatos” doodle-ök és poo-k esetében teljesen lutri, hogy milyen kutyát viszünk haza. Arról nem is beszélve, hogy a gyors vásárlásunkkal egy olyan iparágat támogatunk, amely a kutyák kihasználására épül. Nem, nem mentjük meg a kiskutyát! A kiskutya azért született meg, mert igény van rá. Ha nincs igény, nincs több szaporítás. Ilyen egyszerű.

Ha valóban segíteni akarunk, akkor irány a menhely vagy a fajtamentő szervezetek. Tévhit, hogy fajtatiszta kutyát csak venni lehet. A felelős állatmentő szervezetektől ráadásul olyan plusz odafigyelést, számos hasznos tanácsot és a kezdetekben a beilleszkedést segítő segítséget kaphatunk, amit egy mezei szaporítótól soha ne várjunk. A kutyák oltva, féregtelenítve és chippel, gyakran betegségekre szűrve fogadhatók örökbe. Ez a munka megérdemli a támogatást, így ha tehetjük, fogadjunk örökbe – akár fajtatiszta ebet is!


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Photo by Blue Bird from Pexels: https://www.pexels.com/photo/unrecognizable-woman-walking-dogs-on-leashes-in-countryside-7210754/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...