Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Nathan Cima on Unsplash

A polgárőröket is bevonták az állatvédelmi tevékenységbe

Az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos titkársága közleményt adott ki, miszerint a jövőben állatorvosok és jogászok segítik a polgárőrök állatvédelmi tevékenységét.

Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) frissen alakult Kutyás Szolgálati és Állatvédelmi Tagozata, a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány támogatásával, állatvédelmi szakemberekből álló szakértői testületet hozott létre. Az országos lefedettségű polgárőrség, mintegy 66 ezer polgárőr tagjával,a jövőben részt vesz a megelőzésben és segít az állatkínzás gyanús esetek felderítésében. A polgárőrök képzést és megfelelő eszközöket is kapnak munkájukhoz.

Az alapítvány pedig eszközökkel, oktatási anyagokkal és programlehetőségekkel támogatja a polgárőr-egyesületek állatvédelmi tevékenységét. Az OPSZ elnöksége ünnepélyes keretek között létrehozta a Kutyás Szolgálati és Állatvédelmi Tagozatot Túrós András elnök vezetésével, majd Dunakeszin megalapították az Állatvédelmi Szakértői Testületet, amely állatvédelmi szakjogászokból és szakállatorvosokból áll.

Ovádi Péter kormánybiztos hangsúlyozta, hogy a lakosság részéről nagy az igény az állatkínzókkal szembeni következetes fellépésre. Emlékeztetett arra is, hogy az elmúlt években mennyit szigorították az állatvédelmi rendelkezéseket. A polgárőr-egyesületek már eddig is fontos szerepet játszottak a bűnmegelőzésben és bűnfelderítésben, most a testület szakértői gárdája is támogatni fogja tevékenységüket. Vetter Szilvia, a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány elnöke jelentősnek nevezte az alapítvány és az OPSZ közötti együttműködést. Elmondta továbbá, hogy az alapítvány elindítja az Állatvédelmi Kompetencia Programot, hogy hiteles információkkal lássa el az állatvédelemben résztvevőket, köztük a polgárőröket is.

Molnár Zoltán, az OPSZ állatvédelmi tagozatának elnöke kiemelte, hogy a polgárőrök mindig is érzékenyek voltak az állatokkal kapcsolatos bánásmódra. Az országos struktúra kiépítése során a Tatabányai Polgárőr Egyesület és más polgárőr-egyesületek hasznos gyakorlatai szolgáltak alapul. Frigyer László jogász, az állatvédelmi tagozat általános elnökhelyettese kiemelte, hogy a 66 ezer polgárőr olyan észlelési és jelzési rendszert tud biztosítani, amelyet jelenleg egyetlen más hatóság sem az országban tud.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...