Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Caleb Fisher on Unsplash

Minél egyszerűbb a kutya arca, annál jobban kommunikál

Kutatók arra a furcsa megállapításra jutottak, hogy minél egyszerűbb egy kutya arca, arcvonásai, annál több és gazdagabb az arckifejezése. Ezáltal pedig jobban képes kommunikálni a gazdájával.

A kutyák háziasítása és az emberrel való együttélés rendkívül egyedi kapcsolatot teremtett a két faj között. Az idők során négylábú barátaink jól alkalmazkodtak az emberi kommunikáció módjainak megértéséhez, legyen az szóbeli vagy nem verbális. Azonban a George Washington Egyetem kutatói szerint az emberek még többet tehetnének azért, hogy jobban megértsék kutyáikat. Ehhez pedig a kutyák arckifejezésének tanulmányozása lehet a kulcs.  A kutya arca ugyanis fontos szerepet játszik a kommunikációban.

Egyszerűbb arcberendezés – jobb mimika

Az Állatok (Animals) című folyóiratban megjelent új tanulmányban a GW Primát Genomika Laboratórium kutatói érdekes megállapításra jutottak. Azok a kutyák, akiknek egyszerűbb az arcberendezése (például egy színű) sokkal több arckifejezést, mimikát vetnek be a kommunikáció során, mint a bonyolultabb arcú társaik. Bonyolultabb alatt a mintás, színes szőrzetű, érdekes arcvonásokkal rendelkező kutyákat értjük.  A tanulmány azt is kimutatta, hogy az emberek viszonylag jól képesek felmérni kutyáik kifejezőképességét összességében. Azok az emberek tudják legjobban megérteni kutyájuk arckifejezéseit, akik 2-7 éve élnek együtt.

Így zajlott a kutatás

A tanulmány több mint 100 kutyát és gazdáikat vonta be. A kutatók arra kérték a résztvevőket, hogy rögzítsék kutyáikat négy különböző helyzetben. A kutatócsapat egy szabványosított kódolási rendszert, a DogFACS-t használta a kutyák viselkedésének elemzéséhez. Új rendszert dolgozott ki a kutyák arcjelzéseinek és mintázatainak skálázására és értékelésére. A résztvevőket arra is kérték, hogy töltsenek ki egy kérdőívet, amely tartalmazott különböző demográfiai adatokat a kutyákról, és felmérte, mennyire jól ítélik meg a résztvevők a kutyák kifejezéseit.

„Ahogy a kutyák egyre inkább integrálódnak az emberi társadalomba, fontos, hogy megértsük, hogyan kommunikálnak velünk, és hogyan tudunk jobban kommunikálni velük” – mondja Courtney Sexton, a tanulmány vezető szerzője. „Gondoljunk csak a menhelyeken lévő kutyákra, munkakutyákra és szolgálati állatokra, vagy a környéken lévő kutyákkal való interakciókra. Annak megértése, hogy mit próbálnak elmondani nekünk a kutyák, és mit gondolhatnak vagy érezhetnek, nagyon sok helyzetben kiemelten fontos lenne.”

A tanulmány azt is megállapította, hogy az idősebb kutyák kevésbé kifejezők kommunikációjukban emberi társaikkal. Ennek az lehet az oka, hogy az idősebb kutyáknak hosszabb, jól kialakult kapcsolatuk van emberi társukkal, így nem kell annyira erőlködniük annak érdekében, hogy megértsék őket. A kutatócsapat azt is felfedezte, hogy a munkakutyák vagy a magasan kiképzett kutyák kifejezőbbek voltak, mivel az ilyenfajta kapcsolat folyékony kommunikációt igényel. Valószínűleg az ilyen munkakutyákkal dolgozó emberek eleve ügyesebbek a kutyák kifejezéseinek megértésében.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: https://www.sciencedaily.com/

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...