Saját KB bal
Saját KB jobb

Adsz zöldkagylót a kutyádnak? Ezért lehet érdemes …

A zöldkagylót, másnéven zöldajkú kagylót egyfajta Szent Grálnak is tekintik az ízületvédelem terén. Ez az egyszerű kinézetű tengeri kagyló ugyanis egy olyan hatóanyagot tartalmaz, amely kölyökkortól idős korig hozzájárul az ízületek védelméhez. A növekedési időszakban, kamasz korban és később, idősebb korban is adható. Különösen javasolt sportkutyák és intenzív testmozgást végző kutyák, nagytestű ebek számára, valamint artrózis, diszplázia esetén.

Por és folyékony étrend kiegészítő formájában, de egészben is vásárolhatunk zöldkagylót a természetes táplálással foglalkozó szaküzletekben és online is. A por formátum kapható a nagyobb állatfelszerelés áruházakban is. A termékek alapját az Új-Zéland partjainál halászott zöldkagyló adja, amely ómega-3- zsírsavban és a természetes ízületvédő hatóanyagban, a glükóz-amino-glikánban gazdag. A glükóz-amino-glikán, röviden GAG a kagyló zsíros részében található, ezért fontos, hogy zsírtalanított zöldkagylót vagy zöldkagyló alapú terméket válasszunk. Még jobb, ha a terméken fel van tüntetve a GAG tartalma, hiszen így pontosan láthatjuk, mit kapunk a pénzünkért.

Mint a természetes étrend-kiegészítők esetén többnyire, sajnos, a zöldkagyló készítmények esetében is nagy a szórás. Árban és hatóanyagtartalomban egyaránt. Ezért fontos, hogy tájékozódjunk, mielőtt vásárolnánk.

Számos készítmény esetében nem csak maga a zöldkagyló hatóanyaga kerül a dobozba/üvegbe, hanem olyan plusz hatóanyagok, melyek előnyösek az ízületek egészsége szempontjából, vagy éppen segítik a GAG hasznosulását. Ilyenek lehetnek a kollagén, a kondroitin-szulfát, a glükózamin-szulfát vagy az MSM, melyek számos ízületvédő hatóanyagai. A C-vitamin vagy C-vitamin-tartalmú hatóanyagok pedig a felszívódást segítik. A komplex készítmények ára általában magasabb, de ezek, úgymond, „többet is tudnak”, feltéve, ha tényleg megfelelő minőségű és mennyiségű hatóanyag került beléjük. Mivel a zöldkagylót akár huzamosabb ideig is adhatjuk kedvenceinknek, megéri rászánni az időt, hogy megfelelő minőségű terméket válasszunk.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by Zen Chung: https://www.pexels.com/photo/young-black-man-playing-with-dog-during-training-in-park-5745228/; Forrás: https://www.akc.org/expert-advice/health/green-lipped-mussels-can-they-help-your-dogs-joints/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...