Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Három évtized alatt több mint egymillió tengeri teknőst öltek meg illegálisan

Harminc év alatt, 1990 és 2020 között több mint 1,1 millió teknős esett áldozatul orvvadászatnak.

A WWF szerint ma már szinte minden tengeri teknősfaj veszélyeztetettnek számít. Ennek ellenére továbbra is vadásznak rájuk illegálisan élelemért, gyógyszerekért és luxuscikkekért. A Global Change Biology című szaklapban tették közzé az első globális, több országot és régiót is magába foglaló felmérést. Eszerint az elmúlt három évtizedben több mint 1.1 millió teknőst vadásztak és öltek meg illegálisan. Az elmúlt tíz évben pedig évente több mint 44 ezer teknős esett áldozatul orvvadászoknak.

A számok még így sem a tükrözik a teljes valóságot, hiszen nagyon nehéz bármilyen illegális tevékenységet pontosan felmérni. Az Arizonai Állami Egyetem (ASU) által készített tanulmány több mint 209 szakértői tanulmány, újságcikkek, természetvédelmi szervezetek számára készített jelentések és kérdőívek alapján vonta le következtetéseit. Megállapította, hogy az illegális vadászatok annak ellenére történtek, hogy 65 országban és az 58 regionális teknősgazdálkodási egységből 44-ben védelmet biztosítanak a teknősök számára.

Élelem és ékszer

A leggyakrabban vadászott faj (56%) a közönséges levesteknős, más néven zöld teknős (green sea turtle), melyet a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listája veszélyeztetettnek tekint. Őket elsősorban a húsuk miatt vadásszák, míg a második legnépszerűbb teknősfajt, a karvalyteknősöket a páncéljuk miatt. Ezekből ékszereket és dísztárgyakat készítenek. Amíg pedig az ínyencnek számító teknősfogásokra és teknőspáncél ékszerekre van kereslet, addig az orvvadászat is folytatódni fog.

A szigorítások hatása érezhető

A jelentés szerint 28 százalékkal csökkent a teknősök orvvadászata a vizsgált időszak utolsó 10 évében. Ez elsősorban a védelmi jogszabályok szigorodásának és a fokozott természetvédelmi erőfeszítéseknek tudható be. Azt is pozitívumként említi a jelentés, hogy az elmúlt évtizedben elpusztított teknősök általában nagy és stabil populációkból származnak, így a vadászat talán még tűrhető csapást mér a tengeri teknősök populációira. A tanulmány arra is rámutat, hogy Madagaszkáron és Délkelet-Ázsiában koncentrálódik az orvvadászat. Ez az információ segíthet a természetvédőknek célzottabb védelmi politikát kialakítani.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: ecowatch 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...