Saját KB bal
Saját KB jobb

Milyen táplálékkiegészítőt adjunk a kutyánknak ősszel?

Az ősz egy átmeneti évszak, amikor több fontos szempont alapján mérlegelhetünk, milyen plusz támogatásban részesítsük kutyánkat a táplálékkiegészítőkön keresztül. Fontos, hogy kutyánk szükségleteit, korát, méretét és hajlamait ugyanúgy mérlegeljük, mint az egészségi állapotát, az életmódját.

Míg egyes kutyáknál egyik, másoknál másik terület lehet aktuálisan fontosabb. Az alábbiakban összegyűjtöttünk pár területet, melyekre érdemes lehet ősszel hangsúlyosabban figyelni. Ugyanakkor, ez nem azt jelenti, hogy ezekre mind-mind, párhuzamosan kell adnunk valamit a kutyánknak. A táplálékkiegészítőket célszerű kúraszerűen, a megadott időtartamig, az ajánlott mennyiségben adni. A megfelelő táplálék kiegészítő kiválasztásában és adagolásában kérhetünk segítséget állatorvostól, kisállat dietetikus szakembertől.

Vedlés

Ősszel és tavasszal a vedlés a legtöbb kutyás háztartásban aktuális témává válik. Kivéve az ordas németjuhász gazdiknál, akiknél nyáron és télen sem kerül le a napirendről. Viccet félretéve, a táplálék maga és a megfelelő kiegészítők is segíthetnek a szőrlavina megfékezésében. Erről bővebben korábbi cikkünkben írtunk: Tavaszi vedlés okosan. A vedlés során a sörélesztő és a lazacolaj lehetnek a legjobb barátaink.

Sörélesztő kutyáknak: mire jó, mikor ne adjuk?
Külső élősködők

A külső élősködők ősszel különösen aktívak. A bolhák, kullancsok ilyenkor élik világukat, és sajnos ezzel együtt betegségeket terjesztenek. Bár a külső élősködők ellen léteznek megbízható gyógyszeres készítmények és egyéb alternatív védekezési módok is, a kutyák belső támogatása is fontos lehet. Különösen akkor, ha kutyánk immunrendszere gyengébb, idősebb vagy éppen nagyon fiatal kutyáról van szó.  A táplálékkiegészítők adhatók akár egyéb külső élősködő elleni védelem kiegészítéseképp is.

A fekete kömény magolajat kifejezetten a külső élősködők távoltartására javasolják. A máriatövis magolaj az immunrendszer erősítése és májtisztító hatása miatt lehet jó alternatíva, ha kedvencünket gyógyszeres készítménnyel védjük a külső élősködők ellen.

Immunerősítés

Az immunrendszer erősítése ebben az időszakban különösen ajánlott, hiszen a tél, a sötét, szürke napok kutyánk immunrendszerét is igénybe veszik majd. Szeptemberben ez még messzinek tűnhet, de ilyenkor tudjuk feltankolni az immunrendszert úgymond természetes forrásokból. Töltsünk sok időt a szabadban, a napon – ha az időjárás engedi – és a friss levegőn. Mozogjunk sokat, és fogyasszunk friss, szezonális zöldségeket, gyümölcsöket.

Kutyánk is megeheti a sütőtököt, a céklát, az almát, a brokkolit, a homoktövist, a hamarosan érő csipkebogyót (csak a húsát, a szőrös ki magokat ne) is. Az előbbieket igyekezzünk minél frissebb és vegyszermentesebb formában, reszelve vagy apróra darabolva adni kutyánknak. Míg a homoktövis és a csipkebogyó C-vitamin-bomba immunerősítő táplálék kiegészítő formában is kapható.

Homoktövis: a bőr és az immunrendszer csodaszere

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by Polina Tankilevitch: https://www.pexels.com/photo/side-view-of-brown-short-coated-dog-in-the-forest-5540156/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...