Saját KB bal
Saját KB jobb
shutterstock

Kétszer akkora a világ legnagyobb levesteknős kolóniája, mint gondolták

A Nagy-korallzátony kutatói egy igazán nagyszerű felfedezést tettek, a területen élő közönséges levesteknősök száma becslések szerint kétszer akkora, mint amit eddig feltételeztek.

A Nagy-korallzátony csodálatos és teljesen egyedülálló képződmény a világon. Ausztrália északkeleti partvidékén terül el, nagyobb, mint a kínai nagy fal. Méretét jól jellemzi, hogy az egyetlen élő dolog, ami az űrből is látszódik. A természet hét csodájának egyike, UNESCO Világörökségi Helyszín.  Nagyjából 2900 zátonyból és 900 kisebb szigetből áll. Mindez 2000 kilométer hosszan terül el. Itt él a közönséges levesteknős.

Zöld teknős

A közönséges levesteknősök megjelenése igen látványos. Hosszúk elérheti a 150 centimétert, súlyuk pedig akár a 400 kilogrammot is. Vastag, nehéz, csontos páncéljuk van, melyet olajzöld pikkelyek borítanak, ezért „green turtle”-nek, vagyis zöld teknősnek is szokták őket nevezni. Ez a teknős nem tudja behúzni fejét a páncéljába, az ugyanis túl nagy egy ilyen mutatványhoz.

zöld levesteknős
Fotó: shutterstock
Drónos számlálás

A Raine-szigeteknél él a levesteknősök legnagyobb kolóniája, melyet folyamatosan figyelnek, vizsgálnak és nyilván tartanak a kutatók. Nem egyszerű azonban meghatározni, hogy pontosan mekkora példányszámú a kolónia. Sőt úgy tűnik, eddig csúnyán félreszámolták a kutatók a teknősöket. Ezidáig a szárazföldről próbálták festékes megjelöléssel nyilván tartani az egyedszámot, azonban most egy új módszert vetettek be, mely minden eddiginél pontosabbnak bizonyult. Drónok segítségével egészen pontos képet kaptak a szigetnél élő levesteknősök számáról, mely nagy meglepetést okozott. Kiderült ugyanis, hogy kétszer annyi teknős fészkel az adott szakaszon, mint amennyit eddig saccoltak. 64 000 példányt tudtak megszámolni drónfelvételek segítségével, mely igazi szenzációnak számít tudományos körökben.

Védett partszakaszok

A helyi természetvédők egyértelműen annak tulajdonítják az óriás kolónia fennmaradását és növekedését, hogy évek óta egy olyan partvédelmi program van életben, mely kiemelten óvja a teknősök fészkelő helyeit.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: independent

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...