Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Tobin Rogers on Unsplash

Az orvvadászat miatt fejlődtek ki az agyar nélküli elefántok

Egy új tanulmány szerint az agyar nélküli elefántok megjelenése és kifejlődése az elefántok agyarainak megszerzésére irányuló orvvadászat eredménye.

A bizonyítékok egyértelműen arra mutatnak rá, hogy az ember megváltoztatja a vadon élő állatok anatómiáját. Az emberi tevékenységnek köszönhetően pedig olyan génváltozatok jönnek létre a vadállatok között, melyek kifejezetten az embertől védik a fajt, erősítik a túlélés arányát. Az agyar hiánya például megvéd az orvvadászoktól.

Korábban is volt ilyen génváltozat, de ritkán

Az agyar nélküli elefánt génváltozata már korábban is tapasztalható volt, azonban nagyon ritkán. Napjainkban az afrikai elefántok egyes csoportjaiban egyre gyakoribbak lettek, miután Afrikában rengeteg elefántot gyilkoltak meg az agyaruk miatt.  A kutatók egészen pontosan azt vizsgálták, miért születnek a mozambiki Gorongosa nemzeti park nőstény elefántjai gyakran agyar nélkül, és azt találták, hogy valóban az elefántcsont utáni tömeges hajsza befolyásolta a génállományt.

Pokoli pusztítás a háború alatt

Az elhúzódó mozambiki polgárháború (1977-1992) idején leginkább az agyaros elefántokat ölték az orvvadászok. Ez alatt az időszak alatt az állatállomány 90 százalékát irtották ki a harcban álló felek, hogy az elefántcsont eladásából befolyó pénzt a háborúra fordíthassák. Az agyar nélküli elefántokat ugyanakkor nem bántották, ők életben maradtak. Így valószínűbb lett, hogy az agyartalan állatok fognak tovább szaporodni, és az agyarhiányt okozó génváltozatot viszik tovább. Néhány generációval később még mindig látható a hatás a nemzeti parkban élő, mintegy 700 elefántból álló csoportban.  Ezekből az adatokból tökéletesen látszik, hogy milyen hatással van az ember a vadállatok fejlődésére, genetikájára.

A hímek hiánya is aggasztó

A kutatók úgy vélik, hogy mivel hímeknél ritkán fordul elő az agyarhiány, így a génváltozásnak köze van az állat neméhez. Az elemzés az x kromoszóma néhány génjére mutatott rá, amelyek közül az egyik a fognövekedésben játszik szerepet.  A szóban forgó gének közül egynek vagy többnek a mutációja végül megvédte a nőstény elefántokat az orvvadászattól, de a hímekre végzetesnek bizonyult, mivel károsan befolyásolta a méhen belüli fejlődésüket.  Az agyar nélküli anyák hím elefántborjainak mintegy fele hordozza ezt a genetikai mutációt, ami azt jelenti, hogy az orvvadászattól erősen sújtott csapatokban jelentős hímhiány alakul ki.

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...