Sokan a minimálbér felét sem sajnálják kisállataikra, 3000-en már biztosítást is kötöttek rájuk

A hazai kutya- és macskatartók 36 százaléka havonta több mint 10 ezer forintot költ házi kedvencei ellátására, sokan azonban akár havi 40 ezer forintot is áldoznak kisállataikra. Nagyjából minden második állattartó négylábújával történt már baleset, vagy volt olyan súlyos betegsége korábban, melynek elhárítására a gazdik 82,1 százalékának egy nagyon drága orvosi beavatkozást kellett elvégeztetniük.

A hazai kutyások 20 százaléka elmulasztotta kedvencén az idén január 1-jétől kötelező mikrochipes megjelölést, az ezért járó akár 45 ezer forintos bírság így még tovább növelheti az állattartással kapcsolatos költségeket. Többek között ezekre derül fény abból a kérdőíves kutatásból, amelyet az AEGONdirekt.hu végzett el a 930 ezer felhasználót tartalmazó adatbázisából kiválasztott 8237 fős mintán.

A kutatás során a kötelező chipeztetést elmulasztó kutyások 41 százaléka válaszolt úgy, hogy anyagi okok miatt nem tett eleget a jogszabálynak, egyéb okra hivatkozva 32 százalék nem gondoskodott a mikrochip beültetéséről, a válaszolók 20 százaléka pedig azt közölte, hogy még csak készül a beavatkozás elvégeztetésére. A válaszadók közül sokan azonban még csak nem is hallottak a tavaly augusztusban, illetve idén januártól jelentősen szigorodó állatvédelmi szabályokról, illetve nem tartják fontosnak a törvényeknek való megfelelést. Az AEGONdirekt.hu kutatása kiderítette azt is, hogy már az elmúlt 4 hónapban is sok száz, a felmérésben résztvevő állattartót ellenőriztek, rendelkezik-e kutyájuk a kötelező mikrochippel.

Az AEGONdirekt.hu felméréséből kiderül, hogy a gazdák 39,1 százaléka került már olyan helyzetbe, hogy kutyája vagy macskája életét csak nagyon drága orvosi beavatkozás árán lehetett megmenteni. Közülük 60 százalék a szükséges állatorvosi ellátásra 10 ezer forintot meghaladó összeget fizetett, 25 százalékuknál azonban 40 ezer forintnál is többre rúgott a nélkülözhetetlen segítség. Az összes nyilatkozó mintegy harmada, 2631 fő, nyilatkozott úgy, hogy az ilyen, váratlanul fölmerülő és nagy összegű költségek miatt is rendelkezik már kisállat-biztosítással, vagy tervezi, hogy köt ilyet.

Az egyetemi kisállatklinikára gyakran kerülnek súlyos betegségben szenvedő kutyák és macskák, melyeknek kórházi vagy műtéti kezelése igen jelentős összegekbe kerülhet. Különösen a drága diagnosztikai eljárások és beavatkozások (például CT-vizsgálat, csontműtétek) esetében szembesülünk azzal, hogy a tulajdonos nem tudja vállalni az állatorvosi szempontból optimális ellátás költségeit” – mondja dr. Máthé Ákos, a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karának osztályvezető egyetemi adjunktusa.  

Éppen ezért már itthon is több mint háromezren kötöttek kutyájukra vagy macskájukra kisállat-biztosítást, amely akár már napi 10 forintért több tízezer forintot is kifizet a baleset, vagy súlyos betegség kapcsán felmerülő állatorvosi kezelések esetén. A  kisállatokra köthető biztosítás bevezetése, 2010 óta, közel 9 millió forint kártérítést fizettünk ki az állattartóknak, az átlagos kártérítési összeg pedig 30 ezer forint körül alakult” – mondja Marosvölgyi Péter, a direktbiztosítási szolgáltatásokat kínáló AEGONdirekt.hu vezérigazgatója.

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: aegondirekt.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...