Saját KB bal
Saját KB jobb

Martha Stewart egy nem létező császárnőről nevezte el csau csauját?

Martha Stewart nem csak mennyei sütemény receptjeiről, ragyogó konyhájáról és médiabirodalmáról ismert. Állatok iránti rajongása is figyelemreméltó. Gyermekkora óta rajong a két- és négylábú kedvencekért, és az évek során számtalan szőrös, tollas kedvenccel osztotta már meg az életét. Jelenleg, többek között, két csau csau boldog gazdája.

Korábbi cikkünkből megtudhatod, milyen állatok népesítik be Martha Stewart farmját: Martha Stewart és kedvencei

Amerika kedvenc háziasszonya minden kutyájának nagy gonddal választ nevet. Figyelembe veszi a fajtát, annak eredetét, de az állat egyéniségét is. Ennek megfelelően, fenséges csau-csau kutyáinak a kínai császári dinasztiák inspirálták a nevét.

A csau csau története több ezer évre nyúlik vissza. Ennek az ősi kutyafajtának a génkészlete jelentősen különbözik más fajátkétól, ebből tudjuk, hogy tenyésztése korán különvált. A csaukat kezdetben templomok őrzésére, később magánemberek őrzőkutyaként, illetve vadászatokon alkalmazták. A császári udvarban rendkívül népszerűek voltak, uralkodói megjelenésükkel státusz szimbólummá váltak.

Martha is erre a császári múltra utalva nevezte el két csauját Han császárnak és Csin császárnőnek, utalva a kínai Han és Csin dinasztiák neveire. Azonban a nevezéktanba egy kis hiba csúszott, erre pedig Martha unokája, Truman hívta fel a figyelmet:

„Han császár és Csin császárnő pénteken volt a kozmetikusnál. Ők csodálatos példái az ősi kínai fajtának, amelyet csau csaunak neveztek el. Csint (Qin) a csin dinasztia után neveztem, de nemrég Truman unokám kritizálta, hogy így tettem. Mivel, mint kiderült: a csin dinasztiának nyilvánvalóan sosem volt császárnője.” – írta Instagram oldalán, majd hozzáteszi: „Meg tudja valaki ezt erősíteni.”

Igen, megerősítjük. A Csin dinasztia, amely i. e. 221 és 207 között regnált, első uralkodója Csin Si Huang-ti volt. A véreskezű uralkodó könyveket égetett, tudósokat végeztetett ki, felkeléseket vert le, átszervezte a közigazgatást, és megépíttette a Kínai Nagy Fal elődjét. Őt fia, a hasonlóan kegyetlen, ámde az uralkodáshoz tehetségtelen fia követte a trónon. Aki ellen felkelés tört ki, amely során a Han dinasztia vette át a hatalmat. Úgy tűnik, a Csin császárnői rangot így egyedül Martha szőrmók csauja birtokolja.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.instagram.com/p/C3vL2kHRzTh/?img_index=1; https://hu.wikipedia.org/wiki/Csin-dinasztia_(i._e._221_%E2%80%93_i._e._207); Kép: Photo by Lemuel: https://www.pexels.com/photo/a-close-up-shot-of-a-chow-chow-8412357/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...