Saját KB bal
Saját KB jobb

Bubópestist kapott el a macskájától egy amerikai gazdi

Bubópestist diagnosztizáltak Oregon államban egy gazdinál. A betegséget állítólag a hasonló tüneteket mutató macskájától kapta el.  Legalábbis ez olvasható az egészségügyi tisztviselők közleményében a megye honlapján. A közleményben az áll, hogy a betegséget korai stádiumában diagnosztizálták, így „kevés kockázatot jelent a közösségre nézve”. A vizsgálat során más esetet nem azonosítottak.

„A lakos és háziállatának minden közeli hozzátartozójával és ismerősével felvettük a kapcsolatot. Ők, a betegség megelőzése érdekében gyógyszeres kezelést kaptak.” – nyilatkozta Dr. Richard Fawcett, Deschutes megye egészségügyi tisztviselője a közleményben.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy van az érintett gazdi és a macska, illetve, hogy találtak-e újabb esetet a térségben.

A pestis zoonózis, azaz az emberek állatoktól kaphatják el. A bubópestist az ember a baktériumot hordozó rágcsálótól bolhacsípés által, vagy fertőzött állattal való érintkezés révén kapja el. Az emberi pestis fertőzések az USA nyugati részén, vidéki területeken fordulnak elő.

A bubópestis lappangási ideje általában 2-8 nap. „A betegeknél láz, fejfájás, hidegrázás és gyengeség jelentkezik, valamint egy vagy több duzzadt, fájdalmas nyirokcsomó (úgynevezett bubók). Ez a forma általában egy fertőzött bolha csípésétől alakul ki. A baktériumok egy nyirokcsomóban szaporodnak el, közel ahhoz a helyhez, ahol a baktériumok az emberi szervezetbe jutnak. Ha a beteget nem kezelik megfelelő antibiotikummal, a baktérium átterjedhet a test más részeire is.”

A bubópestis elsődleges jelzője a gyorsan kialakuló duzzadt és érzékeny nyirokcsomó, az úgynevezett bubó. A bubók észlelése vagy a bolhacsípés tényének megerősítése adhat okot a pestis gyanúra. Megfelelő higiéniai körülmények, a rágcsálók távoltartása és a macskák bolha elleni védelme gyakorlatilag teljesen kizárja a pestis előfordulásának lehetőségét. A pestis közönséges antibiotikumokkal kezelhető, és minél hamarabb kezelik, annál nagyobb az esély a teljes gyógyulásra.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-behavior/dogs-grieve-loss-of-other-dog?utm_source=instagram&utm_medium=social&utm_campaign=likeshopme&utm_content=www.instagram.com/p/C3iT5BTuo7o; Kép: Photo by Brett Jordan: https://www.pexels.com/photo/close-up-shot-of-a-beagle-5109225/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...