unsplash

Azok a csodálatos corgik. 10 érdekesség, amit talán nem tudsz róluk

A corgik népszerűségüket egyértelműen a brit királyi családnak, azon belül is II. Erzsébet angol királynőnek köszönhetik. Magát a fajtát azonban a legtöbben csak felületesen ismerjük.

A királynő kutyájaként elhíresült fajta azonban rengeteg érdekességet és vaskos történelmi múltat tudhat magáénak. A corgik számtalan kedves és megható fotón tűntek fel az elmúlt években a királyi család fotóin, amiken keresztül a világ és a kutyarajongók érdeklődésének középpontjába kerültek. Egyre több érdekesség és információ kerül napvilágra a királynő kutyáiról és a corgikról, úgy általában.

Windsor kennel

II. Erzsébet királynő nemcsak rajongott a corgikért, de tenyésztette is őket Windsor kennelnév alatt. A kutyákat soha nem adta el senkinek, egyetlen kölyök sem került ki a királyi házból. Egy idő után azonban szükség volt új vérvonalra, így Erzsébet kénytelen volt Anglia legnevesebb tenyésztőit bevonni a Windsor kennel életébe. Több tenyésztőt is meghívott, hogy kiválassza a legalkalmasabb fedező kant. Ennek a kutyának a gazdái azonban a fedezésért cserébe egy kiskutyát kértek a királynőtől. Ez volt az egyetlen kölyök, aki kikerült a palota falai közül és a Windsor vérvonal bekerült a világ corgi tenyészetének életébe. A királyi vérvonal egyik leszármazottja egy magyar corgi tenyészetben is megtalálható.

Tíz érdekes tény a corgikról
  1. A corgik ősei Wales megyében, pontosabban Pembrokeshire körzetben éltek már a X-XI. században.
  2. A „corgi” szó walesi fordításban „törpe kutyát” jelent.
  3. A corgi szó a walesi nyelvjárásban átírás nélkül olvasva „kurgi”, ami őrkutyát jelent.
  4. A walesi legenda szerint a Pembroke Welsh Corgi a tündérek ajándéka az emberiségnek. A szárnyas tündérek a corgit választották szánhúzó kutyájuknak. A legenda azt is mondja, hogy a corgi hátán a sötétebb szőrzet a tündérek nyergéhez hasonlítható. Arról viszont nem szól a fáma, hogy miért kapta az emberiség ezt a nagylelkű ajándékot a tündérektől.
  5. Egykor „walesi yard”-nak nevezték őket, ami testhosszukra utal. Orrhegytől a farok tövéig valamivel kevesebb, mint egy méter a corgik testhossza.
  6. A welsh corgi fajtát először 1925-ben állították ki hivatalosan Angliában.
  7. 1926-ban jegyezték be a  Corgi Klubot a Nagy-Britanniai Kennel Klubba, és a „corgi” köznévhez hozzáadták a welsh (walesi) szót.
  8. 1934-ben a welsh corgi két önálló fajtára oszlott: a pembroke-ra és a cardiganra.
  9. A pembroke welsh corgi a kutyafajták IQ listáján mindig az első 10 hely valamelyikén végez.
  10. A királyi család és a corgik közös története 1933-ban kedződőtt, amikor York hercege (a későbbi VI. György király) lányainak, Erzsébetnek és Margitnak egy pembroke kölyökkutyát ajándékozott.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: petreader.net borntobe.hu

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...