youtube/Wfaa8 képernyőfotó

Segítőkutyájával együtt koronázták meg a szépségkirálynőt

Segítőkutyájával együtt lépett színpadra, és nyerte meg a tinédzser lány a szépségkirálynő választást. A kutyus is kapott egy koronát.

A Miss Dallas Teen 2022 szépségkirálynő választásra a 17 éves Alison Appleby segítőkutyájával együtt nevezett be. A verseny történetében még nem fordult el hasonló eset. Alison elmondása szerint azért indult el a versenyen, hogy bebizonyítsa, betegségével is bármit meg tud valósítani, amit szeretne.

Rohamjelző kutya

Alisont két évvel ezelőtt diagnosztizálták epilepsziával, az élete pedig gyökeresen megváltozott. A rohamok miatt állandó felügyeletre szorult, de hamarosan érkezett számára segítség. Mégpedig Brady, a golden retriever személyében. Brady-t arra képezték  ki, hogy jelezze gazdájának a közeledő epilepsziás rohamot, sőt ha szükséges, a megfelelő gyógyszert is odavigye neki.

A rohamjelző kutyák a beteg szervezetében lejátszódó kémiai folyamatokra reagálnak. Mivel előre képesek jelezni a közeledő rohamot, gazdájuk biztonságba tudja helyezni magát és be tudja venni a szükséges gyógyszereket. Ezek a kutyák arra is képesek, hogy ha mégis bekövetkezne a roham, segítséget hívjanak.

A feladatuk tehát nagyon komplex, ezért viszonylag kevés kutya alkalmas rá. Minden száz kölyökből csupán egy képes megfelelni a követelményeknek. Alkalmazásuk, segítségük azonban túlmutat a jelzésen. Az eddigi tapasztalatok alapján a betegek rohamai ritkulnak egy segítőkutya mellett. Sőt olyanra is volt már példa, hogy a beteg rohamai idővel elmúltak.

Teljes életet adnak

Brady visszaadta Alisonnak is a magabiztosságát és biztonságérzetét. A 17 éves tinédzser azt nyilatkozta a sajtónak, hogy csak azért indult el a szépségkirálynő választáson, mert azt mondták neki, betegsége miatt ez lehetetlen. Brady segítségével bebizonyította, hogy nemcsak alkalmas az indulásra, de nyerni is képes. Alison-t Miss Dallas Teen USA-nak koronázták, vele együtt pedig hűséges kutyája is megkapta a neki járó koronát.

Nézd meg a róluk szóló videót:

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: kten.com

Advertisement

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...