Történelmet írt a vakvezető kutya a Golden Globe díjátadón

A vakvezető kutyák nagymértékben megváltoztathatják a látássérült emberek életét. Segítik őket a közlekedésben, az akadályok elkerülésében, társak, és elősegítik a társadalmi beilleszkedést. Ezért is fantasztikus, hogy Miss Ingrid is helyet kapott a vörös szőnyegen az idei Golden Globe díjátadón.

Miss Ingrid nem más, mint Aria Mia Loberti, a Láthatatlan fény című sorozat sztárjának vakvezető kutyája.

„A láthatatlan fény 2023-as amerikai drámasorozat, amelyet Steven Knight alkotott, Anthony Doerr azonos című regénye alapján. A főbb szerepekben Aria Mia Loberti, Hugh Laurie, Mark Ruffalo, Louis Hofmann, Lars Eidinger és Marion Bailey látható. Amerikában és Magyarországon 2023. november 2-án mutatta be a Netflix.” – olvashatjuk a Wikipédián. A sorozat különlegessége azonban, hogy a vak főszereplőt megformáló Aria Mia Loberti maga is látássérült. Ez talán egyértelműnek tűnik, ugyanakkor, egészen az utóbbi időkig jellemzően látó színészek formálták meg a vak karaktereket.

„Ez az első alkalom a történelemben, hogy egy karaktert hitelesen képviselhettünk egy ekkora filmben – mondta Loberti. „Megtiszteltetés volt számomra, hogy képviselhettem a közösségemet és a kultúrámat. Ilyen még soha nem volt, és ez igazán nagy felelősség”.

Loberti egy interjúban elmondta, hogy Ingrid nélkül nem tarthatna ott, ahol tart. „Az, hogy szabadon és nyíltan élhetem az életemet, a biztonság, nyilvánvalóan fontos. Csodálatos, hogy biztonságban és kényelmesen érezhetem magam.  Nem kell, hogy rosszul érezzem magam minden egyes alkalommal, amikor kezembe veszem a botot. Egy csomó sztereotípia él a vak és látássérült emberekkel kapcsolatban. Úgy érzem, hogy le kell rombolnom a sztereotípiákat és a falakat azzal, hogy önmagam vagyok. És nem hiszem, hogy ez megtörtént volna, ha nincs velem a kutyám.”

Egy vakvezető kutya kiképzése rengeteg pénzbe és energiába kerül. Pedig ezek a segítőkutyák valódi változást képesek vinni a vak és látássérült emberek életébe. Hazánkban is számos alapítvány foglalkozik a kutyák képzésével. Az ő munkájukat pénzadománnyal, tárgyi adománnyal és a kiskutyák képzésében való tényleges részvétellel is segíthetjük. 


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.guidedogs.com/podcasts/aria-mia-loberti; https://pethelpful.com/pet-news/guide-dog-golden-globes; Kép: Photo by MART PRODUCTION: https://www.pexels.com/photo/woman-sitting-on-the-bench-with-her-dog-8327780/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...