unsplash

A kutya nemcsak az ember legjobb, de a legrégebbi barátja is

Egy átfogó DNS kutatás világított rá arra, hogy a kutya nemcsak az ember legjobb barátja, de egyben a legrégebbi is.

Egy átfogó DNS vizsgálat elemzéséből derült ki, hogy a kutyák háziasítása nagyjából 11 000 évre vezethető vissza. Ezzel megerősítést nyert, hogy a kutyákat minden más ismert állatfaj előtt háziasította az ember. Ebben az időszakban a kutyák már elterjedtek a bolygó északi részein és öt különböző típusra oszlottak. Az ősi kutyafajták nyomai fennmaradtak Amerikában, Ázsiában, Afrikában és Óceániában is. A kutatók szerint ez egészen furcsa és megmagyarázhatatlan dolog, hiszen abban az időben az emberek két kezükkel vadásztak és egyelőre nem nagyon értik, hogyan és miért kezdték el háziasítani a vad, húsevő állatokat.

Együtt vándoroltak

Bizonyos mértékben a kutya genetikai mintái tükrözik az emberekét, hiszen vándorlásaik során vitték magukkal a kutyákat is, így ők is alkalmazkodtak az új környezethez és klímához. A korai európai kutyák például kezdetben sokfélék voltak, de két meghatározható populációból származtak. Az egyik a közel-keleti a másik pedig a szibériai kutyákhoz volt köthető. A bronzkor kezdete után azonban egyetlen faj kezdett el széles körben terjedni és kiszorította az összes többi populációt a kontinensről.

4-5 ezer évvel ezelőtt is már nagyon színes volt a kutyapaletta Európában. Azonban a ma létező rengeteg kutyafajta egy nagyon jól meghatározható és szűk genetikai részhalmazra vezethető vissza. Az Oxfordi Egyetem kutatói 27 ősi kutya maradványainak teljes genom térképét elemezték, melyek különféle régészeti leletekhez kapcsolódtak. Ezeket hasonlították össze a mai kutyákkal és az eredmények azt mutatták, hogy egyes régiók kutyái megőrizték őslakosaik kutyájának genetikai hasonlóságát. Ilyen volt például az afrikai ridgeback, vagy a mexiói chihuahua. Ezeknek a kutyáknak a genetikai térképe tehát nem sokban különbözik a több ezer évvel ugyanezen a helyen élt kutyákétól.

Valószínűleg a farkasok közeledtek az emberekhez

A kutatók végső soron arra keresték a választ, hogy miért és hogyan kezdett el egymáshoz közel kerülni a farkas és az ember. Úgy gondolják, hogy a kutyák ősei olyan farkasok voltak, akik bemerészkedtek az emberek közé és azok táboraiban kerestek ételt. Miután az ember megszelídítette egy-egy példányukat, elkezdtek együtt vadászni, a szelíd farkas az ember kísérője lett, de őrködésre is használták őket. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy minden kutya őse egyetlen kihalt farkas populációtól származik.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: bbc.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...