Saját KB bal
Saját KB jobb

Hasznos biztonsági tippek kutyásoknak karácsonyra

Mielőtt karácsonykor nyitogatni kezdjük az ajándékokat, előtte hozzunk meg pár biztonsági intézkedést, hogy a szentestét lehetőleg ne a sürgősségi állatorvosnál töltsük. Ugyanis ilyenkor olyan dolgokra is figyelnünk kell, amikre egy átlagos hétköznapon nem: lehetőleg ne egy életmentő műtéttel tegyük emlékezetessé az ünnepeket.

1. Biztosítsd a karácsonyfát!

Erre többféle megoldás is lehet: van, aki elkeríti, a kutya számára hozzáférhetetlenné teszi a fát, és van, aki az egész szobából kitiltja kutyáját, és csak felügyelettel tartózkodhat ott. Tapasztaljuk ki, hogy az eb mennyire preferálja a fát, mert

– a tűlevelek és a díszek – akár széttörve, akár egyben – sérülést vagy súlyos bélproblémákat okozhatnak,

– a felakasztott szaloncukor lelopása és megdézsmálása súlyos mérgezéshez vezethet,

– a fa eldöntése is sérülést okozhat, sőt, ha az égők áram alatt vannak, tüzet vagy áramütést is okozhat.

2. Óvatosan a fenyőfa vizével!

Sokan még mindig nem tudják, hogy a fenyőfa zárt talpába öntött vizet szigorúan el kell tiltani kutyáktól. Ahogy a növény felszívja a vizet, mérgező anyagok juthatnak bele, amit, ha az eb megiszik, súlyos mérgezéses tüneteket vehetünk észre rajta, és egyáltalán nem biztos, hogy gyorsan beazonosítjuk, mi az oka. Ráadásul a víz illata csábító lehet a fenyőfa aroma miatt. Arra is figyelnünk kell, ha mi teszünk a fenyő vizébe tartósító anyagokat.

3. A karácsonyi világítás balesetveszélyes

Soha ne használjunk selejtes, beázott vagy elhasználódott karácsonyi izzókat, mert könnyen zárlatosak lehetnek, és pillanatok alatt tüzet okoznak. A fény, a villogás arra csábíthatja a kutyákat, hogy szájukba vegyék, megpróbáljanak játszani a világítással, akár le is nyelhetik.

4. Válassz biztonságos karácsonyi növény dekorációt!

A mikulásvirág, a magyal, a fagyöngy közkedvelt díszítés karácsony környékén, de kutyánk számára mind mérgezőek lehetnek. A növénymérgezésnek nincs ellenszere, és többnyire csak tünetileg kezelhető! Gyanakodjunk a legrosszabbra, ha kedvencünk az ünnepek alatt hány vagy hasmenése van és biztosan nem etettük túl. A fenyőágak is súlyos gondot okozhatnak a tűleveleket lenyelve. Még egy érv a minden évben elővehető műfenyő mellett!

5. Tedd elérhetetlen helyre az ajándékokat és az édességet!

Kutyánk minden újnak örül, és a földre pakolt ajándékok mindenképp ennek számítanak. Egyrészt a károk elkerülése, másrészt a csomagolóanyag vagy egyéb idegen tárgyak lenyelésének elkerülése érdekében ne hagyjuk egyedül kedvencünket a csomagokkal, főleg ne az édességekkel. Ha arra gyanakszunk, hogy az eb elfogyasztott valami olyat, amit nem kellett volna, ne habozzunk azonnal felkeresni az állatorvost – vagy ha kell, akkor az ügyeletet.

Figyelem! A makadámdió, a földimogyoró, a mazsola, a nyers kelt tészta, a nyírfacukor gyakori hozzávalója a karácsonyi ételeknek, de mindegyik mérgező a kutyákra!

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime
Fotók: pixabay, pxhere (2,3)
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...