Saját KB bal
Saját KB jobb
youtube

Minden évben visszatér megmentőjéhez a pingvin

Több mint ötezer mérföldet úszik minden évben azért, hogy visszatérjen megmentőjéhez ez a kis pingvin.

A dél-amerikai magellán-pingvin története igazán szívet melengető és ismét bizonyíték arra, hogy az állatok nem felejtenek, érző és gondolkodó lények. Ez a kis pingvin minden évben közel 5000 mérföldet (kb. 8000 km) úszik azért, hogy újra találkozzon azzal az emberrel, aki korábban megmentette az életét.  

A 71 éves Joao Pereira de Souza nyugalmazott kőműves és részmunkaidős halász, aki egy brazíliai Rio de Janeiro mellett fekvő faluban él. 2011-ben a tengerpart sziklái között találta meg a kis pingvint, aki súlyos olajszennyezés áldozata lett. Teljes testét olaj borította, mozogni sem tudott már a legyengültségtől. A pici pingvint Joao gondosan megtisztította, tollait szinte egyesével szabadította meg a sűrű olajtól. Ellátta megfelelő élelemmel és a kicsit és elnevezte Jinjing-nek.

Jinjing úgy döntött, marad

Joao nagyjából egy hét múlva döntött úgy, hogy már elég erős a pingvin ahhoz, hogy visszatérjen természetes élőhelyre. Megpróbálta visszaengedni a tengerbe, Jinjing azonban nem tágított megmentője mellől. Majdnem egy évig maradt Joao mellett és csak azután tért vissza a tengerbe, miután levedlette tollait és újat növesztett helyettük. Néhány hónap elteltével azonban visszatért. Joao nem akart hinni a szemének, amikor a tengerparton meglátta az akkor már kifejlett pingvint. Jinjing is nagyon megörült és hazáig követte a férfit. Azóta pedig minden évben 8 hónapot gazdájával tölt és csak a fennmaradó 4 hónapban éli a pingvinek szokásos életét Argentína és Chile partjainál. 

Nagy utat tesz meg hazáig

Jinjing minden évben nagyjából 8000 kilométert tesz meg, mire visszaúszik választott otthonába, de úgy tűnik, ez már megmásíthatatlanul az élete része lett. Joao elmondása szerint senki másnak nem engedi meg, hogy hozzáérjen, etesse, vagy az ölébe vegye. Minden évben június körül érkezik és februárban kel ismét útra. Senki nem gondolta az elején, hogy valaha viszont fogják látni őt, de ma már szinte természetesnek tűnik, hogy a kis pingvin évről-évre visszatér megmentőjéhez. A jelenség még a mindent látott etológusokat is felvillanyozta, senki nem tapasztalt még ehhez hasonlót.

Nézzétek meg ezt a nem miden napi párost:

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: metro.co.uk

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...