Saját KB bal
Saját KB jobb

Lehet, hogy a genetika határozza meg, akarunk-e kutyát?

Nem viccelünk: a Science Daily a napokban tett közzé egy meglepő állítást, mely szerint a genetikának nagy szerepe van abban, kiből lesz gazdi.

15 000 évvel ezelőtt a kutyák voltak a háziasított állatok között az elsők, amelyekkel barátságot kötött az ember. Most svéd és brit kutatók azt állítják, 35 035 minta vizsgálata során megállapították, a szoros kapocs kulcsa a genetikai állományunkban keresendő.

Vajon örökölhető-e a kutyák iránti szeretet – ezt próbálták megfejteni. Tove Fall vezető kutató, az Uppsala Egyetem professzora szerint azt a feltételezésüket akarták alátámasztani, miszerint egyes emberekben megvan a hajlam, hogy egy állatról gondoskodjanak, míg másokból hiányzik az ezt meghatározó gén.

Arra a gyakran hallott állításra is reagáltak, hogy a kutyával élők egészségesebbek és kiegyensúlyozottabbak, mint azok, akik nem osztják meg otthonukat négylábúakkal. Carry Westgarth, a Liverpool Egyetem állat-ember interakcióját kutató szakembere azt állítja, itt is a genetika állhat a háttérben.

A felelős gént ugyan még nem sikerült beazonosítani, a kutatók azt mondják, vitathatatlan, hogy a genetika nagy befolyással van arra, kiből lesz gazdi. Kíváncsian várjuk a további fejleményeket!

 

Szerencsi Évi
(Kutyabarát.hu)

Forrás: www.sciencedaily.com
Kép: Pexels

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...