Tízezer tevét fenyeget kilövés Ausztráliában a kevés ivóvíz miatt

Az aszály sújtotta területeken a víz a legnagyobb kincs mind az embereknek, mind az állatoknak.

Tízezer teve kilövésére adtak engedélyt Dél-Ausztrália területén a hatóságok, miután a tevecsordák víz után kutatva veszélyeztetik a helyi őslakosokat és élőhelyeiket. A kilövést Anangu Pitjantjatjara Yankunytjatjara önkormányzata adta rendeletbe, végrehajtását már meg is kezdték helikopterből a vadászok. Nyilatkozatukban azt is leírták, hogy olyan mértékben gyülekeznek a tevecsordák ivóvíz után kutatva, hogy muszáj valamilyen módon kontroll alatt tartani számukat és mozgásukat, sajnos nincs más választásuk.

Hogy kerül teve Ausztráliába?

A tevék a 19. században kerültek a kontinensre Afganisztánból és Indiából. Munkára használták őket, építkezésben, szállításban vették hasznukat. A tevék aztán olyan mértékben elszaporodtak, hogy jelenleg nagyjából 1,2 millióra teszik a vadon élő tevék számát. Az állomány ritkítása nélkül 10 évente meg is duplázódhat a számuk. A kilövési rendelkezésnek tehát nincs köze a tomboló bozóttüzekhez.

Ivóvíz miatt dúlják fel a falvakat

Az óriási szárazság, amely 2019-ben sújtotta Ausztráliát vészesen csökkentette az állatok ivóvíz készletét. A tevék csordákba verődve vándorolnak vizet keresve és nem ritka, hogy szó szerint betörnek falvakba, átmennek a kerítésen és nyílt ivóvíz forrást keresnek, ami nem ritkán a légkondicionáló készülékeknél találják meg.

Nem csak a tevék szenvednek az ivóvíz hiánya miatt

Az elmúlt hetekben számtalan felvétel került fel a világhálóra, ahogy a kétségbeesett állatok emberektől kérnek segítséget szomjuk oltására. Nem egy koala került biciklisek és autósok útjába azért, hogy vizet szerezzenek az embertől. Látjuk a felvételeket, melyeken kulacsból itatják biciklisek a szomjazó, tikkadt koalát. Sajnos a bozóttüzek és a hőség nem kegyelmez sem az embereknek sem az állatoknak.

Ausztráliában hal ki a legtöbb faj

A bozóttüzek és a hőség nem újdonság a kontinensen, sőt évről évre egyre nagyobbá váltak és tovább tartottak, de ilyen mértékű pusztításra még nem volt példa. Becslések szerint több mint félmilliárd állat veszett oda eddig a tűzvészben és a hőségben. A szárazságnak és a bozóttüzeknek egyelőre senki nem látja a végét, sőt a baj úgy tűnik, egyre csak fokozódik.

Bohata Krisztina

Forrás/cover : cnn.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...