unsplash

Követendő példa amit a kóbor kutyák számának csökkentéséért tesznek Tápiószentmártonon

A nagyközség önkormányzata nemcsak az ivartalanítást, hanem a chip beültetést is támogatja.

Nagyszerű kezdeményezéssel mutat példát Tápiószentmárton önkormányzata az egész országnak arról, hogyan kellene kezelni a kóbor kutya helyzetét minden településen.

A megszokott eljárás általában az, hogy a kóbor kutyák kérdésének megoldását a gyepmesteri telepre bízzák, akik lakossági bejelentésre mennek, befogják az állatot és a helyi állatvédők valamint önkéntes menhelyek aktivitásától és férőhelyeiktől függően a kutya vagy átkerül egy szervezethez, vagy 2 hét tartás után elaltatják ha fogytán van a férőhely a gyepin.

Az a „szerencsés” kutya, aki kikerül a gyepiről és állatvédő szervezethez, menhelyre kerül, nagy eséllyel megússza az altatást. A tartási költsége, etetése, orvosi számlák, parazitamentesítés, ivartalanítás és chipelés viszont innentől kezdve a szervezet gondja és felelőssége, akik nagyrészt adományból tartják fent magukat, a mi adományainkból. Tehát végső soron a kóbor kutya „gondja” átkerül egy marék civil ember kezébe, akik legtöbbször erőn felül küzdenek azért, hogy ezek az állatok egyrészt életben maradjanak, másrészt gazdihoz kerüljenek.

Erre az ördögi körre egyetlen megoldás létezik, mégpedig az ivartalanítás, mely leginkább a kisebb településeken, falvakban lenne elengedhetetlenül fontos. Pont ott, ahol ez egyáltalán nem „divat”.

Tápiószentmárton vezetősége ebben a kérdésben példaértékű és követendő példát mutat mindenkinek, ugyanis felismerve a problémát és a lehetséges legjobb megoldást, ivartalanítási és chipelési programot indítottak el a nagyközségben.  Minden helyi lakos kérelmezheti, hogy nőstény ivarú kutyájának vagy macskájának ivartalanítását támogassa az önkormányzat, valamint a chip beültetés költségére is lehet támogatást igényelni, de csak ivartalanítással egybekötve. A programra 1 000 000 Ft-ot különítettek el.

Gratulálunk Györe László polgármesternek és az önkormányzatnak ehhez az intézkedéshez, reméljük beigazolódik a módszer helyessége és hamarosan több település fogja követni a példájukat.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...