Saját KB bal
Saját KB jobb

Mérföldkő Dél-Koreában: az egyik bíróság kimondta, hogy illegális a húsukért leölni a kutyákat

Az állatvédők egyöntetűen úgy érzik, hogy most precedens értékű döntés születik, ami mérföldkő lehet a kutyahús árusítás elleni harcban és kikövezheti az utat, ami a teljes betiltásig vezet majd. Persze nem változik meg minden varázsütésre, de valami legalább elkezdődött.

 

A kutyahús nagyon régóta természetes része a dél-korai konyhának, egyesek úgy számolják, hogy évente csaknem egymillió kutya esik áldozatul a húsipar oltárán. De az is igaz, hogy az utóbbi években a fogyasztásuk drasztikusan visszaesett, mivel egyre több dél-koreai ember érzi át, hogy a kutya az ember legjobb barátja. Az aktivisták általi nyomás is hatalmas világszerte, így az ott élő fiatalok számára szinte tabunak számít a kutya húsként való feldolgozása.

Természetesen, mint mindenhol, itt is marad egy jókora szürke területe a jognak, ahol a szabályok kijátszhatók, de valami mégis elkezdődött. Annak ellenére, hogy eddig nem voltak konkrét tiltások, a hatóságok higiéniai szabályokra vagy állatvédelmi törvényekre hivatkoznak, amelyek tiltják a kegyetlen vágási módszereket, hogy akadályozzák a kutyatenyészetek működését és az éttermekben való felszolgálást, főként a nemzetközi események alatt, mint például a Pyeongchang-i olimpián.

Az előrelépés akkor kezdődött, mikor egy állatvédő aktivista csoport az elmúlt évben panaszt nyújtott be egy Bucheon-i kutyafarm üzemeltetője ellen, azzal vádolták őt, hogy mindenfajta ok nélkül öli az állatokat, megsérti az építési és a higiéniai szabályokat. Odáig vezetett az ügy, hogy az ügyészek megbírságolták a férfit.

A Bucheon városi bíróság elítélte, amely szerint a húsfogyasztás nem volt törvényes ok arra, hogy megölje a kutyákat, így majdnem 800,000 forintnyi bírságot szabott ki. A férfi lemondott a fellebbezési jogáról. Kim Kyung-eun ügyvéd üdvözölte a döntést. – Nagyon fontos, hogy az első ilyen ügyben született bírósági határozat szerint a kutyák húsukért való elpusztítása illegális. – Szerinte ez a döntés a precedens értékével elindította a folyamatot a teljes tiltás felé.

Park So-youn vezető ügyvéd szerint csoportja kutyafarmok és vágóhidak után nyomozott az egész országban azzal a céllal, hogy hasonló panaszokat terjesszen fel ellenük az igazságügyi hatóságoknak, ugyanis a közvélemény az elmúlt években átbillenni látszik a betiltás felé, így most lehet megtámogatni ezt az irányt a bírósági gyakorlattal is.

Ezen a héten ráadásul a demokrata párt benyújtott egy törvényjavaslatot is, amelyben teljesen betiltanák a kutyák húsukért való leölését. Szabályoznák a fogyasztható állatállomány összetételét, amely a kutyákat egyáltalán nem tartalmazná.  

De megvannak az ellenzők is, ők kulturális kettős mérceként emlegetik az ilyen irányú kezdeményezéseket. Az ő statisztikáik alapján a dél-koreaiak 70%-a nem eszik kutyahúst, de mindössze 40%-uk hiszi, hogy a gyakorlatot meg kellene tiltani. Más ázsiai országokban is hasonló pro-kontra harcok dúlnak az ügyben. A Bucheon városi bíróság döntése heves tiltakozást vált ki a kutyatenyésztőkből.

Nagyjából 17,000 kutyafarm működik szerte az országban, így az őket tömörítő szervezet a húsfogyasztás és a kutya vágóhidak teljes legalizálásáért küzd. Ők arra hivatkoznak, hogy bármely állatot lehet tartani házikedvencként és a húsáért is, és ha a marhát, a sertést, a csirkét és a kacsát levágják, hogy elfogyasszák, akkor a kutyákat miért ne lehetne. Sajnos utóbbi érvelésre még nem állt elő a világ elfogadható válasszal.

 

Fontos cikkek a témában:

A világ felhördül a kutyahús fogyasztás ellen – de vajon szalonnát, kisborjút, lovat ettek ma már?

A városvezetés el akarja rejteni a kutyahús piacot a téli olimpiára érkezők elől, az árusokat nem érdekli

Taiwanon mostantól tilos a kutyahús fogyasztása

200,000 mérgezett nyilat foglaltak le, amivel kutyákat öltek volna a húsukért

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: afp

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...