Facebook/Bobi Portugal

Az állatorvosok többsége nem hiszi, hogy Bobi valóban 31 évet élt

Vizsgálják Bobi, a „világ legidősebb kutyája” címet viselő portugál masztiff rekordját. Állatorvosok szerint kizárt, hogy valóban ennyi idős volt.

A Guiness World Records is vizsgálódik már az ügyben, miután egyre több szakember kételkedik Bobi valódi korában. A portugál masztiff 31 évesen bekövetkezett halála történelmet írt. Korábban egyetlen kutya sem ért el ilyen magas kort. A világ rácsodálkozása azonban viszonylag gyorsan szakmai szkepticizmusba csapott át. Állatorvosok sora adott hangot kételyének, hogy vajon biológiailag lehetséges-e egyáltalán, hogy egy kutya 200 emberi évnek megfelelő időt éljen.

Gazdája szerint 31 évet és 165 napot élt

Miután a média világszerte felkapta a szenzációs hírt, először Bobi hosszú életkorának titkáról próbáltak kideríteni valami kézzel foghatót. Most azonban elkezdtek kutakodni az életkorát alátámasztó, vagy éppen megcáfoló bizonyítékok után. Találtak is pár fotót Bobiról 1999-ből, amin a kutya tappancsa más színű volt, mint halála előtt. Ezzel a felfedezéssel pedig azt próbálják sugallni, hogy valami nem stimmel a Bobi-sztori körül.

Bár Bobi életkora szerepel a nemzeti kisállat-adatbázisban, ez általában a tulajdonosok önbevallásán alapul. Ezenkívül a genetikai vizsgálat, amelyet elvégeztek rajta, csupán azt erősítette meg, hogy idős. A pontos életkorát nem.

Állatorvosok szerint ez lehetetlen

Danny Chambers, állatorvos és a Royal College of Veterinary Surgeons tanácsának tagja egy 18 000 fős Facebook oldalt is üzemeltet Veterinary Voices néven. Szerinte az oldalt követő rengeteg állatorvos közül egyetlen sem hiszi el, hogy Bobi valójában 31 évig élt. Ez egyenértékű lenne azzal, mintha egy ember több mint 200 évig élne. Ez az életkor teljesen valószínűtlen mind embereknél, mind állatoknál. Úgy gondolja, hogy egy ilyen rendkívüli állítást megfelelően kellene bizonyítani, mielőtt nyilvánosságra hozzák.

„Mi egy tudományos alapú szakma vagyunk, így ahhoz, hogy a Guinness Rekordok Könyve megőrizze hitelességét és tekintélyét az állatorvosi szakma szemében, valóban szükségük lenne néhány megdönthetetlen bizonyíték közzétételére”.

Korábbi rekorderek

Bobi a „világ legidősebb kutyája” címet egy ohiói csivavától, Spike-tól vette át, aki 23 évesen és hét naposan halt meg 2022-ben. Az eddigi legidősebb nyilvántartott kutya az ausztrál Bluey volt, aki 1939-ben, 29 évesen és öt hónaposan halt meg.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: TheGuardian

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...