Betiltanák az egészségtelen kutyafajtákat Hollandiában

Hollandiában hamarosan betilthatják az egészségtelen „dizájner” állatok, például a lapos orrú kutyák és a lelógó fülű macskák tartását. Ezt a lépést már számos állatjóléti szervezet szorgalmazza szerte a világon. Bizonyos fajták esetében ugyanis a külső fontosabbá vált, mint az állatok egészsége és jólléte. A hazánkban is rendkívül népszerű brachycephal, azaz lapos orrú kutyák (mint a francia bulldog, a mopsz például) gyakran nem képesek teljes életet élni. Az orruk rövidsége miatt ugyanis légzési nehézségeik vannak, ami miatt nem mozoghatnak szabadon.

„Megkeserítjük az ártatlan állatok életét, pusztán azért, mert úgy gondoljuk, hogy „szépek” és „aranyosak”” – nyilatkozta Piet Adema, Hollandia kulturális, természetvédelmi és élelmiszerminőségi minisztere. „Ezért ma megtesszük a nagy lépést egy olyan Hollandia felé, ahol egyetlen háziállatnak sem kell szenvednie a külseje miatt”.

A miniszter elmondta, hogy be akarja tiltani a „dizájner” fajták tartását. Továbbá a róluk készült fényképek megjelenítését a reklámokban és a közösségi médiában. Hollandiában 2014-ben betiltották a „dizájner” háziállatok tenyésztését. Most a kormány egy kiskaput akar bezárni, hogy megakadályozza az ilyen fajták behozatalát és kereskedelmét.

Az olyan háziállatok, mint a lapos orrú kutyafajták és a lelógó fülű macskák népszerűsége ugrásszerűen megnőtt – részben a közösségi média influencereknek és hírességeknek köszönhetően. Bár aranyosan néznek ki, megjelenésük miatt gyakran szenvednek egészségügyi problémáktól. A rövid pofára tenyésztett kutyák – mint a Cavalier King Charles spánielek vagy a francia bulldogok – gyakran szenvednek légzési problémáktól. A brachycephal fajtáknak nevezett kutyafajták általában kevésbé egészségesek, mint más fajták, derült ki az Egyesült Királyságban működő Királyi Állatorvosi Társaság 2020-as tanulmányából.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.euronews.com/culture/2023/09/04/round-of-a-paws-barking-dogs-star-in-mozart-symphony-with-danish-chamber-orchestra; Kép: Alexia Bianchini from Pexels: https://www.pexels.com/photo/close-up-photo-of-brown-dog-3693208/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...