Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Geran de Klerk on Unsplash

Két hét alatt 24 orrszarvút öltek meg orvvadászok Dél-Afrikában

December első két hetében 24 orrszarvút öltek meg Dél-Afrikában az orvvadászok, köztük egy vemhes nőstényt is.

A dél-afrikai környezetvédelmi miniszter közleménye szerint december első két hetében az ország több tartományában is találtak orvvadászok által elejtett tetemeket. A Kruger Nemzeti Park területén, KwaZulu-Natalban és Mpumalangában is elejtettek állatokat szarvuk miatt. Az áldozatok között egy vemhes nőstényt is találtak.

Az agyaruk értékesebb, mint az arany

A hivatalos adatok szerint 2020-ban 394 orrszarvút vadásztak el szarvukért Dél-Afrikában, ahol az afrikai populáció nagy része él, míg egy évvel korábban 594-et. Közel kétharmadukat nemzeti parkokban ölték meg. 2014-ben rekordszámú, 1215 állatot ejtettek el orvvadászok, szemben a 2007-es mindössze 13-mal. A keresletet az ázsiai feketepiac generálja, ahol az orrszarvúak szarva értékesebb, mint az arany.  Az orvvadászok nagy részét a szegénység hajtja a parkokba, egyetlen pénzkereseti lehetőségként. Szakemberek szerint ezért nem csak az orvvadászat megállítása és visszaszorítására kellene koncentrálni, hanem a mélyszegénység felszámolására is.

A koronavírus tönkretette a turizmust

Dél-Afrikában a járvány előtt a munkahelyek mintegy 4,5 százalékát adta a turizmus, az ebből származó bevétel pedig a GDP 3 százaléka volt. A korlátozások és az utazási nehézségek szinte a nullával tették egyenlővé ezt az iparágat. Az orvvadászatra nincs mentség, de muszáj az okok és az indokok mögé nézni. A folyamatos ázsiai kereslet és a több millió munka és bevétel nélküli afrikai ember miatt borítékolható, hogy csupán a büntetés és tiltás nem fog megoldást hozni a problémára.

Az itt élő emberek nem kapzsiságból vetemednek az orrszarvúak megölésére és a szarvuk illegális kereskedelmére, hanem a legtöbb esetben családjukat akarják életben tartani. Egy kétségbeesett szülő bármit megtesz, hogy élelmet adjon a gyermekeinek. Ha az állam, vagy más segélyszervezetek nem gondoskodnak az itt élő emberekről, sajnos az orvvadászat sem fog visszaszorulni.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: focusingonwildlife

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...