Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Helikopterrel mentik az orvvadászok miatt elárvult orrszarvúkat

Dél-Afrikában egy sürgősségi helikopteres szolgálat segítségével mentik az orvvadászok miatt árván és egyedül maradt orrszarvú kölykök életét.

A Rhino 911 nevű szervezet 2018-ban kezdte meg működését, hogy az orrszarvúak szolgálatába álljon. Elsődleges céljuk azoknak az árván maradt orrszarvú kölyköknek a megmentése, akiknek anyját az orrvadászok ölik meg szarvuk miatt. Ezek az árva orrszarvú kölykök legtöbbször még annyira kicsik, hogy segítség nélkül halálra vannak ítélve. Megalakulásuk óta már több száz riasztást kaptak, az egyik legmegrázóbb mentésük pedig az egy hónapos Lotti volt, aki még szopott halott anyja emlőjéből, amikor rátaláltak.

A szarvuk miatt gyilkolnak

A Rhino 911 alapítója Nico Jacobs az évek során rengeteg megrázó és tragikus mentésen vett már részt. A kölyköket általában kiszáradt, vízhiányos állapotban találják lemészárolt anyjuk mellett. A kölyköket helikopterrel azonnal biztonságos helyre szállítják és orvosi ellátást is kapnak.  Az orvvadászok minden évben nagyjából 1600 orrszarvút gyilkolnak meg,  akik árvák százait hagyják hátra. Ezeknek az állatoknak szarvuk miatt kell meghalniuk, mely a feketepiacon többet ér, mint az arany. A kínai népi gyógyászat szerint a szarv porrá zúzva kiváló immunerősítő, valamint láz és reuma kezelésére is kiváló. A kelet-ázsiaiak hatékony ajzószernek tartják.  A szarv ugyanakkor „egyszerű” keratint tartalmaz és semmilyen vizsgálat nem bizonyítja gyógyító erejét. A keratin éppúgy megtalálható a hajban és az emberi körömben is.

Egyetlen megoldás: a szarvak eltávolítása

A járvány óta az orvvadászat sajnos olyan mértéket öltött az elhagyatott vadvédelmi területeken, amely már cselekvésre késztette a kormányt is. Jóváhagyták azt a programot, melynek keretén belül az orrszarvúak szarvát szakszerűen eltávolítják, hogy életük ne legyen értékes egyetlen orvvadásznak sem. Egy szarv nélküli orrszarvú semmilyen értéket nem jelent számukra. Az eljárás brutálisnak és megdöbbentőnek tűnhet, mégis ez az egyetlen módja életük megmentésének.

Ezen a videón a helikopteres mentőszolgálat vezetőjével láthattok egy interjút. Figyelem, a felvételen egy orrszarvú szarvának eltávolítása is látható, mely képsorok a nyugalom megzavarására alkalmasak.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Mirror, Youtube

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...