Saját KB bal
Saját KB jobb

Újévi fogadalmak, amelyeket be fogsz tartani

Vajon hányan emlékeznek még nyáron is az újévi fogadalmakra? És hány ember teljesíti őket ténylegesen? Egy amerikai kutatás szerint az újévi fogadalmat tevők mindössze 8%-a tartja be a fogadalmát és éri el ezáltal a ténylegesen kitűzött célját. 8% talán nem tűnik soknak, de változni és változtatni rendkívül nehéz. Különösen, ha bevett szokásokon, rögzült mintákon szeretnénk változtani.

Nem árt ilyenkor a támogatás. És a kutyánkra most is számíthatunk.

Fogadjuk meg, hogy együtt változunk, és vonjuk be kutyánkat is a célok megvalósításába. Például, ha célunk, hogy jövőre többet sportoljunk, akkor tűzzünk ki közös célt. Az általános „idén többet mozgok” helyett fogalmazzunk így: egy héten kétszer edzünk a kutyámmal, és hétvégente legalább egy hosszú sétát teszünk. Vagy: hetente háromszor futunk a kutyámmal, és felkészülünk a versenyre – [pontos dátum, táv és nevezés].

Így látjuk, hogy pontosan mi a feladat, és mivel nem vagyunk egyedül, egymást húzzuk majd a kutyánkkal.

A túl általános megfogalmazáson kívül, a szakértők szerint az újévi fogadalmak másik buktatója az, hogy eleve nem kézzelfoghatók. Ilyen például az „idén új dolgokat próbálok ki”. Mikor? Mit?

Eredményesebb, ha ehelyett így fogalmazunk: „Februárban kipróbáljuk a hoopers-t!” Még jobb, ha kinevezzük a napot és letöltünk pár képet, videót, hogy addig is készüljünk rá.

Ha utaznánk, vagy jobban megismernénk a világot, akkor szintén érdemes konkrét célokat megfogalmazni. Ezeket írjuk be a naptárba, és kezdjünk el már most szervezni és takarékoskodni. Ha például négy nagyobb túra vagy utazási célunk van, akkor jelöljük ki a hétvégéket, állítsuk össze a büdzsét és határozzuk meg a menetrendet. Például: május 13-15-én túrázni megyünk a Tátrába.

Keressünk már most kutyabarát szállást, írjunk listát a szükséges felszerelésről vagy fizessünk be egy szervezett kutyás túrára. Ne feledkezzünk meg az erőnlétről és minden két hétre tűzzünk ki egyre nagyobb távolságcélt, amit közösen meg kell tennünk. Például január első két hetében gyalogoljunk összesen legalább 15 km-t, majd a második két hétben 18-at stb. Márciusban már két hegyvidéki túrát is betervezhetünk és így lépésről lépésre, kutyánkkal közösen haladhatunk az újévi cél felé.

Bármit is hozzon az új év, érdemes közös célokat kitűzni. A kutyánkkal töltött idő ajándék, a közös élmények és az azok felé vezető út pedig minden másnál jobban erősíti a kapcsolatunkat.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.forbes.com/sites/dandiamond/2013/01/01/just-8-of-people-achieve-their-new-years-resolutions-heres-how-they-did-it/?sh=375ddaf6596b; https://thebark.com/content/new-years-resolutions-your-dog ; Kép: Photo by EKATERINA BOLOVTSOVA from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...