Saját KB bal
Saját KB jobb

Ágyban, párnák közt … – a kutyával alvás előnyei és hátrányai – 1.

Örök dilemma, hogy vajon a kutyával alvás jó dolog, vagy éppen ellenkezőleg. Feltehetőleg, ezzel a cikkel sem fogjuk eldönteni a vitát. A kutyával alvásnak ugyanis vannak előnyei és hátrányai is. Nincs abszolút jó vagy rossz hatása, a kérdés az, hogy az adott gazdi – kutya párosnak, és persze a környezetükben élőknek hogyan a legjobb.

Kezdjük a jó hírrel, azaz: a kutyával alvás előnyeivel!

A legtöbb kutya szeret velünk aludni, akár közvetlenül mellettünk, akár a közelünkben, akár a fejünkön. A közelség arra is jó, hogy észrevegyük, ha kutyánknak bármilyen problémája van, például viszket a bőre, rosszat álmodik, fájdalma van vagy általában nyugtalan.

A kutyával alvás talán legfontosabb hozadéka a biztonság érzet. Ez csökkenti azt a stresszt, amit egyes kutyák a zajokra reagálva tapasztalnak, legyen szó akár egyszerű autóhangokról, akár intenzív zivatarokról. Talán ez is az oka, hogy sokan hagyják, hogy kutyájuk velük aludjon. Így mindenkinek nyugodtabb az éjszakája. Hasonlóképpen, sok ember is nagyobb biztonságban érzi magát, ha a kutyája mellette van. Tehát a biztonság két oldalról is előny.

A fizikai kontaktus révén érzelmileg közelebb érezzük magunkat a kutyáinkhoz. Az érintés által termelt oxitocin hasonlóan szoros kötődést eredményez, mint amilyet az anyák és csecsemőik kapcsolata. Ez egy erőteljes kapcsolat, ami az együtt alvással erősödhet.

A kutya simogatása, amit bizonyára a közös ágyban pihenés alatt is végzünk, csökkenti a vérnyomást, és javítja az általános egészséget és a közérzetet. A nyugodt állapot relaxációt idéz elő, és lehetővé teheti a nyugodtabb alvást. A jobb pihenés, a nyugodtabb állapot és az alacsonyabb vérnyomás mind jót tesz az egészségnek. Így tulajdonképpen a kutyával alvás egy nagy lépés az egészségesebb élet felé…


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-behavior/effects-sleeping-with-dogs; Kép: pexels.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...