Saját KB bal
Saját KB jobb

Miért bújik a kutya a gazdi lábához?

Az egyik legjobb érzés a világon, amikor a kutyánk hozzánk bújik. Akár TV nézés közben vagy elalvás előtt. Néha azonban úgy tűnik, a kutyák inkább a lábunkhoz kucorodnak, mintsem simi-közelben maradnának. Vajon miért van ez? Kell aggódnunk amiatt, hogy kutyánk a lábunkhoz bújik, és nem közelebb?

A rövid válasz: nem. Teljesen normális, hogy a kutyák a gazdi lábára fekszenek. Ennek több oka is lehet, amelyek közül néhány egészen a farkas őseikig nyúlik vissza. Lehet, hogy a kutya ideges, de az is, hogy kedveskedik. És az is, hogy a testmelegünket lopja.

A kutyák falkaállatok, és a falkájuk tagjaihoz (azaz, a gazdikhoz) való odabújás normális viselkedés, ami kifejezi az összetartozást, a kötődést. A kutyák is képesek a fizikai kontaktus, érintés (simogatás, összebújás) során oxitocint (boldogsághormon) termelni, akárcsak mi. Ez a hormon jó érzéssel tölt el, és elősegíti a kötődés kialakulását.

Az is valószínű, hogy a kutyák biztonságban érzik magukat a gazdik lábához bújva. Megfigyelhető, hogy amikor egy kutya elhelyezkedik és a fejét a lábunkra teszi, egy nagyot sóhajt. Talán így tud igazán ellazulni, tudva, hogy a gazdi nem megy sehova az ő tudta nélkül.

A szeretet és a kötődés mellett egy felettébb praktikus oka is lehet annak, ha egy eb a gazdi lábához bújik. Ez pedig nem más, mint a testmeleg.  Más állatokhoz képest a kutyáknak nincs annyi testzsírjuk, ami melegen tartaná őket, és a testük gyorsabban sugározza a hőt, mint az embereké. Bár kutyák minden bizonnyal szeretnek minket, előfordulhat, hogy azért bújik hozzánk, mert fázik. Ez a viselkedés is teljesen természetes. A farkasok is összebújnak a vackukban, és így tartják egymást melegen a hideg hónapokban.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-behavior/why-do-dogs-lay-on-your-feet; Kép:
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...