10+1 érdekesség a kutyák világából!

10+1 érdekesség a kutyák világából!

Bár imádjuk őket és sokat tudunk róluk, még mindig akadnak érdekes tények, amelyeken a gyakorlott gazdik is meglepődhetnek!

A leggyakoribb kutyafajta a keverék, legalábbis az amerikai háztartásokban ők képviseltetik magukat a legnagyobb arányban, összesen 38 millióan. Valószínűleg a hazai adatok is alátámasztanák ezt az elméletet: a Morzsik és Bundások bizony messze a legnépszerűbbek!

Az eddig feljegyzett legmagasabb kutya egy német dog volt, aki 111 cm-es marmagasságával bizonyára lélegzetelállító jelenség volt. Ráadásul több, mint 11-szer magasabb volt, mint a legkisebb mért kutyus, egy alig 10 cm-es csivava.

A kutyák agykérgében kétszer annyi neuron található, mint a macskákéban – vajon intelligensebbek is? (költői kérdés)

A leggyorsabb szárazföldi emlősállat, a gepárd 120 km/h-s végsebességre is képes. Ehhez képest a leggyorsabb kutyák, az agarak akár 70 km/h-val is száguldhatnak. Vigyázzunk az 50-es tábláknál!

Gyakori tévhit, hogy egy kutyaév 7 emberi évnek felel meg, pedig a kutyák korának becslésében számos faktor játszik szerepet. A fajta, a méret, és még számos tényező befolyásolja a kutyák tényleges öregedését, ezért az „emberi koruk” becslése nehezebb feladat, mint gondolnánk.

Azok a gyerekek, akik kutyák között nőnek fel, felnőtt korukban kevésbé lesznek hajlamosak allergiás megbetegedésekre. 

Egy elmélet szerint a kutyák tették lehetővé az emberiség számára, hogy letelepedjenek és a vadászó-gyűjtögető életmódról áttérjenek a földművelésre. (Pat Lee Shipman cikke a témában az American Scientist-ben jelent meg)

Egy amerikai kutatás szerint a résztvevők kétharmada inkább a kutyáját vinné magával egy lakatlan szigetre, mint a párját.

Érdekesség: az amerikaiak egy évben többet költenek kutyaeledelre, mint kézműves sörre, gabonapehelyre vagy jégkrémre. 

A kutyák nemcsak hanghatásokkal, hanem testbeszéddel, apró jelzésekkel is kommunikálnak egymással – és velünk is. Érdemes ezeket tanulmányozni, mert sokszor egy jelzés többet mond ezer vakkantásnál.

Állítólag a kutyák a Föld mágneses tereit is figyelembe veszik az ürítéshez megfelelő pont kiválasztásánál. 

 

Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: The Bark, Képek: pexels.

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...