Saját KB bal
Saját KB jobb
istock

Több versenyagár szervezetében is kokaint mutattak ki

Az Egyesült Királyságban az agárversenyek száma, nézettsége és a fogadási kedv hatalmas üzletet jelent a szervezőknek és a kutya tulajdonosoknak is, akik a maximumot akarják kihozni kutyáikból.

Nagy  Britanniában történt az eset áprilisban, a Sniffing Out nevű kiváló teljesítményt nyújtó agárban mutatták ki a szert.  Az agárversenyek vezetői arra figyelmeztetnek, hogy sajnos valószínűleg nem egyedi esettel állnak szemben. A kokaint a kutyák szőr- és vizelet mintájából tudják kimutatni, a szer pedig fokozza a teljesítményt, hiperaktívvá teszi a kutyát, aki óriási teljesítményt képes nyújtani a pályán,  viszont súlyos szívelégtelenséget, akár szívrohamot is okozhat az állatnak, emellett pedig remegést és módosult tudatállapotot, amivel a kutyát pszichésen is megterheli.

Az angol agárszövetség márciusi fegyelmi eljárásán Sniffing Out szőrmintáját felhasználva egyértelműen bebizonyosodott a kokain jelenléte a kutya szervezetében és arra is következtettek, hogy a kutya folyamatosan kapta a szert, nem egy alkalomról volt szó. 

Luke Bird, a kutya trénere tagadja a vádakat, szerinte a kutya valamelyik nyilvános helyen találta és felette a drogot. Természetesen ez a magyarázat nem állta meg a helyét, eltiltást és pénzbüntetést is kapott.

Az eset sajnos nem egyedi, a skót Shawfield stadionban rendezett agárverseny résztvevői között szintén találtak két kokain pozitív kutyát, melyek tulajdonosa egy ember volt, akit szintén pénzbírsággal és eltiltással büntettek.

A szövetség nyilatkozata szerint igyekszik mindent megtenni a kutyák biztonságáért és egészségéért, sokkal több és rendszeres szűrést ígérnek a következő versenyeken.

Az állatjóléti szervezetek régóta kongatják már a vészharangot, mert szerintük az illetékes szervek eddigi intézkedési nem vezettek eredményre, a doppingszer használata ugyanúgy folyik. Ezt egy kutatási eredménnyel alá is támasztották, mely egyértelműen kimutatta, hogy a versenykutyák közül több száz halt meg hirtelen halállal, például szívrohamban, szívelégtelenségben.

Azt is kimutatták, hogy a doppingolt kutyák száma összességében nem emelkedett az elmúlt években, de a pozitív tesztek sokkal nagyobb arányban mutattak ki kokaint, mint más gyógyszert vagy kábítószert.

A versenyigazgatóság sokkal nagyobb szigort és felügyeletet ígér, de ne felejtsük el, az agárverseny egy nagyon jól prosperáló üzlet, ahol mindig a pénz beszél.

 

Bohata Krisztina
(Kutyabarát.hu)
Forrás: independent.co.uk
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...