Saját KB bal
Saját KB jobb
livekindly.com

[FRISS] Szlovákiában novembertől tilos a vadállatok cirkuszi szerepeltetése

Újabb győzelem és mérföldkő a vadállatos cirkuszok végleges és teljes betiltásához vezető úton.

Novemberben életbe lép az a rendelet, mely betiltja a vadállatok cirkuszi szerepeltetését a szomszédos Szlovákiában.  Az erről szóló egyeztetés már régóta folyamatban van Szlovákia és az Európai Unió többi tagállama között, eredetileg szeptemberre tervezték a bevezetését egy több hónapos párbeszédet követően. A mezőgazdasági minisztérium tájékoztatása szerint ez a folyamat lezárult és nagyjából azonnali hatállyal, tehát november elsejétől tilos lesz a vadállatok cirkuszi szerepeltetése az ország egész területén. 

A rendelet szerint tiltólistára kerültek a ragadozók, főemlősök, elefántok, vízilovak, delfinek, orrszarvúak és zsiráfok. Ezeknek az állatoknak nemcsak a szerepeltetése, de az idomítása is tilos lesz a jövőben. Aki megszegi a törvényt súlyos, akár 20 ezer eurós büntetésre számíthat.

A rendelet elfogadását – mint oly sok más országban is – egy példátlan összefogás előzte meg, a Sloboda zvierat állatvédő szervezet vezetésével. Az általuk indított petíciót 55 ezren írták alá. Az összefogás mellé politikusok is beálltak, márciusban – Európában először – Bazin város polgármestere megtagadta egy cirkusz fellépését a városban, mert abban vadállatok léptek fel.

A magyarországi petíciót eddig 42 ezren írták alá, de sajnos ez még semmilyen eredményt nem hozott. Az aláírás gyűjtés viszont most is fut, ha egyetértesz a cirkuszi állatok kizsákmányolásának betiltásával, akkor írd alá.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: ujszo.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...