Saját KB bal
Saját KB jobb

Házi praktikák szőnyegtisztításra: így távolíthatod el a foltokat hatékonyan

Mindegy, hogy kisállattal osztjuk meg az otthonunkat, mi magunk vagyunk egy kicsit ügyetlenebbek az átlagosnál, vagy kisgyerekek vannak a családban: a szőnyegeink időről időre biztosan foltosak lesznek. Szerencsére egyre többen akadnak, akik a takarításhoz és folttisztításhoz nem azonnal a drasztikus, vegyszerekkel teli tisztítószerekhez nyúlnak, hanem inkább alternatív módszereket keresnek. Nézzünk néhányat ezek közül, amelyek garantáltan beválnak majd!

Hogyan fogjunk neki?

Történt egy kis baleset, miközben a kutyusunkat szobatisztaságra neveltük? Ránk ugrott a nagytermetű ebünk, miközben egy bögre tea volt a kezünkben? Esetleg egész egyszerűen megbotlottunk, és a vacsoránkat végigöntöttük az étkezőben lévő szőnyegen? Mindegy, hogy milyen esettel nézünk szembe, az idő mindig fontos faktor. Ezt persze nem mindig tehetjük meg, de ha éppen otthon tartózkodunk, akkor intézkedjünk azonnal! Egy kényes folt ugyanis idővel „beissza” magát a szőnyeg szorosan szőtt szálaiba, így sokkal nehezebb lesz eltávolítani azt.

Azonban még mielőtt bármit csinálnánk, keressük elő a szőnyeghez tartozó tisztítási instrukciókat tartalmazó papírost vagy vizsgáljuk meg az anyagát! Azt ugyanis biztosan senki nem akarja, hogy a nagy súrolás közepette tönkretegye a kedvenc kiegészítőjét. Ezzel kapcsolatban van is egy tippünk: ha kisállatokkal osztjuk meg a lakást vagy házat, akkor érdemes már alapvetően olyan szőnyegeket választani dekorációként, amelyek könnyen tisztítható anyagból készülnek! Ilyenek például a rövidebb szőrű, hurkolt szőnyegek.

Házi praktikák foltos szőnyegekhez

Mielőtt kihívnánk az igen borsos áron dolgozó szőnyegtisztítókat, érdemes néhány régi, jól bevált módszerhez folyamodni. (Ezekkel természetesen csak azután kísérletezzünk, hogy megbizonyosodtunk arról, nem fognak kárt tenni a kárpitban.) Ezek nagy része olyan alternatív eljárás, ami nemcsak a foltokat távolítja el, de még a bolygónak sem tesz rosszat, ha bekerül a vízkörforgásba. 

Fontos: mielőtt bármit ráfújnánk, rászórnánk vagy ráöntenénk a foltra, először fel kell itatnunk a nedvességet! Enélkül neki se kezdjünk az eljárásnak. Ezután több lehetőség közül választhatunk. 

Az egyik a burgonyakeményítő és a mosószappan elegye. A keményítőhöz reszeljük hozzá a szappant, majd langyos vízzel keverjük össze és szórófejes üvegből oszlassuk el a folton! Hagyjuk hatni körülbelül fél órán át, majd porszívózzuk fel! Vannak, akik a drasztikusabb szódabikarbóna-ecet kombinációjára esküsznek, ám ezzel a kényes anyagokon óvatosan bánjunk. Először szórjuk ki a szódabikarbónát, majd cseppentsük hozzá az ecetet, amíg pezseg, hagyjuk hatni, majd porszívózzuk fel! 

Kisállatos házakban gyakori folt lehet a szőnyegen a vizelet, amire szintén jó megoldás a szódabikarbóna, ám ilyen esetben nem kell hozzá ecetet adni, inkább valamilyen illóolajjal párosítsuk, hogy a szagokat is megszüntessük! Ha vér kerülne rá, akkor semmiképp se langyos vízzel próbálkozzunk, inkább vessük be a 3%-os hidrogén-peroxidot, ami – fehér – fogkrémmel elkeverve hatásosan kiszedi az elszíneződést. Egy nedves ronggyal vigyük fel a felszínre, dolgozzuk bele, majd hagyjuk hatni és végül súroljuk ki! 

Ne aggódjuk túl!

Persze, tudjuk jól, mennyire bosszantó, ha a kedvenc új szőnyegünkön – vagy akár egy régi, megbecsült darabon – egy hatalmas folt éktelenkedik. De mielőtt túlságosan kiakadnánk a dolgon, gondoljunk bele: a szőnyeg mégiscsak egy használati eszköz. Olyasvalami, amit megveszünk, mert megtetszik, használjuk, „belakjuk” és végül megszokjuk, hogy ott van, ahol – így nem érdemes azon stresszelni, hogy hogyan alakul a használat során. Persze más a helyzet, ha egy kifejezetten értékes darabról van szó, ám ezeket kisállatos lakásba egyébként sem ajánljuk. 

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...