Saját KB bal
Saját KB jobb
Wikipedia

Második világháborúban kitüntetett kutya érmeit árverezték el Angliában

Különleges árverésre került sor a héten Londonban. Egy második világháborús kutya kitüntetései keltek el, rekord összegért.

A Rob nevű kutya a második világháborúban húsz ejtőernyős bevetésen vett részt, bátorságáért pedig több kitüntetést is kapott. Ezeket árverezték el most Londonban, összesen 140 ezer fontért (69 millió Forint). Az árverésről a brit The Guardian napilap számolt be a sajtónak.

Több fronton is szolgált

Rob több fronton is szolgált a háborúban. Az észak-afrikai és az olasz frontokon is bevetésre került számos alkalommal. Feladata leginkább az őrködés és jelzés volt. Robnak úgy kellett jeleznie a közeledő veszélyt, hogy arcon nyalta az egység katonáit.  Fontos volt, hogy  ne keltsen semmilyen zajt az őrségben, pláne, ha közeledett az ellenség. Ugatással tehát nem jelezhetett, ezért speciálisan úgy képezték ki, hogy arcon nyalással szóljon, ha valamit észlel. Rob állítólag sok katona életét mentette meg szolgálatai ideje alatt.

Forrás: wikipedia
Élethosszig tartó jutifalat ellátmányt is kapott

Rob az egyetlen kutya, amelyet a PDSA Dickin Medal for Gallantry éremmel, a Viktória-kereszthez hasonló (brit hadsereg és a Nemzetközösség legmagasabb katonai kitüntetése) elismeréssel tüntettek ki. Megkapta az RSPCA Red Collar for Valour (Vörös nyakörv a bátorságért) kitüntetést is, továbbá életre szóló jutifalat ellátmányt. Egykori gazdájának fia, Basil Bayne,  Robbal együtt nőtt fel Shropshire-ben. A kitüntetéseket a kutya nyakörvével és fényképekkel együtt adta el a londoni Noonans Mayfair aukciósház árverésén.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: TheGuardian, MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...