Saját KB bal
Saját KB jobb

Mindent a jó iratmegsemmisítőről és a vágási sebességről

Az iratmegsemmisítők már régóta munkahelyeink alapkellékei, sőt sokunknál már otthonunkban is megtalálható egy-egy masina. Hogy mi a jó aprító titka, mik azok a biztonsági fokozatok, és hogyan járulhatunk hozzá az aprítással a környezet megóvásához, most megtudhatod!

Az iratmegsemmisítő története

Az iratmegsemmisítő arra a célra jött létre, hogy megsemmisíthessük vele azon iratokat, amelyek nem dobhatók ki. Vagyis olyan információkat tartalmaznak, melyek nem kerülhetnek olvashatóan más kezébe. Fontos, hogy a megsemmisítés mivoltának visszafordíthatatlannak kell lennie, vagyis ne legyünk képesek azt újból összerakni, ahogy a filmekben szokás.

Az első aprítók a huszadik század elején kerültek forgalomba, és népszerűségük azóta is töretlen a digitális kor ellenére is. Ez annak köszönhető, hogy a legtöbb helyen a mai napig kötelező a kényes adatok papíron való archiválása. Az archiválás azonban sok esetben nem tart örökké, ilyenkor viszont meg kell felelni a biztonsági előírásoknak a megsemmisítés során.

Adathordozó és biztonság kapcsolata

Minél érzékenyebb, titkosabb egy információ, annál nehezebb dolgunk van a megsemmisítése során. 2014-től a dokumentumok és más adathordozók megsemmisítését a DIN 66399 nemzetközi szabvány szerint kell elvégezni az európai országok legtöbbjében. Ez a szabvány az alábbi hat adathordozót különbözteti meg:

  • P – írott média
  • O – optikai adathordozó
  • T – mágneses adathordozó
  • E – hordozható elektronikus adathordozó
  • F – filmhordozó
  • H – merevlemez

A biztonsági fokozat az ezeken a hordozókon tárolt adatok érzékenységétől függ. Minél kényesebb egy információ, annál apróbb darabokra kell vágni, hiszen minél kisebbek a darabok, annál nehezebb újra összerakni. Mindezt megelőzi a minőségi nyomtatás. A TonerPartners.hu kínálatában találsz hp nyomtató patront vagy bármilyen más márkájút is.

A biztonsági fokozatok

A csak papír aprítására szóló biztonsági fokozatokat 7 szintben mérik, P-1-től P-7-ig. A P-1 32 részre darabolja az A4-es papírméretet. A P-4 és P-5 között hatalmas az ugrás, ugyanis előbbi 390, utóbbi már 2079 részre aprítja az A4-es méretű papírt. A legmagasabb biztonsági fokozat a P-7, ami 12474 részre darabol. A többi típusú adathordozó esetében is hétléptékű a skála, ezek megsemmisítése azonban már egy bonyolultabb művelet. Megkülönböztetjük a mechanikus megsemmisítést, működőképtelenné tételt, alkatrészek szétszerelését és áramtalanítását és természetesen a darabolást, amit mm2-ben mérünk. Ezek adathordozótól függően lehetnek 0,2 mm2-2000 mm2-es darabok is.

A megfelelő darab kiválasztása

Elérhetőek kézi és elektromos iratmegsemmisítők is, de ha tehetjük, az elektromos verziót válasszuk. Mielőtt aprító vásárlására adjuk fejünket határozzuk meg, hogy milyen szintű biztonsági besorolásnak kell megfelelnünk. Egy modernebb iratmegsemmisítő már képes a különböző biztonsági szintek közötti váltásra is.

Fontos még a kosár kapacitása és a sebesség is, de ezek inkább kényelmi funkciók. Aki ráér gyakrabban üríteni a kosarat és egyenként aprítani, annak nem szükséges a drágább darab. Az aprított papír újrahasznosítható, szelektíven gyűjtsük azt!

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...